Foto: Lars Plougmann

Iedereen heeft het erover: Dry January. Een maand geen alcohol drinken om de iets té gezellige decembermaand te compenseren. En daarnaast duiken we met z’n allen massaal de sportschool in. Maar wat nou als je wel gaat sporten maar dat biertje niet kan laten staan? Wat is de invloed van alcohol in combinatie met sporten?

Volgens Keyi Burggraaff, sportarts bij het Sport Medisch Centrum (SMC) in Tilburg, heeft alcohol voor en/of tijdens het sporten een negatieve invloed op sportprestaties. Niet alleen je prestaties verslechteren, maar het kan zelfs gevaarlijk zijn. Want zoals we allemaal waarschijnlijk wel eens ervaren hebben wordt je evenwicht en reactievermogen er na een paar biertjes niet beter op, de kans op ongelukken of blessures wordt dan groter.

Ook het welbekende biertje in de ‘derde helft’ is volgens Burggraaff geen goed idee. Alcohol na het sporten belemmert namelijk het herstel van de spieren en de aanvulling van de koolhydraatreserves. Daarnaast heeft alcohol net als sporten een dehydrerende werking: ze zorgen beide voor een vochtverlies. De combinatie van deze twee is dus geen aanrader.

Afgeraden of niet: bij studententennisvereniging Lacoste in Tilburg was het afgelopen clubavond in elk geval gezellig!