Door: Marith Attasio
Het EK-kunstschaatsen in Moskou is volop bezig. In Nederland is deze sport nog niet groot, maar wel in opkomst. De twee Nederlandse jonge talenten Thomas Kennes (21) en Kyarha van Tiel (17) die deelnamen, eindigde uiteindelijk als dertigste en zesentwintigste. Hierdoor haalden ze net de finale niet.

Woensdag is Thomas Kennes in actie gekomen op de vrije kür. Onder meer door een val kwalificeerde hij zich niet voor de finale. “Dit komt ook doordat hij vroeg in de wedstrijd zijn kür moest doen. De deelnemers die hoog in de worldranking staan, komen later aan de beurt. Dit zorgt ervoor dat de jury in het begin nog niet zo hoog in de punten gaat zitten”, vertelt Karen Venhuizen, discipline manager van de KNSB.

Debutante Kyarha van Tiel was gisteren aan de beurt op de vrije kür. “Voor een eerste keer heeft ze het prima gedaan. Ze heeft goed gereden, alleen heeft ze iets laten liggen in de pirouette,” meent Venhuizen na het live bekijken van de wedstrijd. Ook Kyarha begon als een van de eerste aan de wedstrijd.

Basisplan
Om ervoor te zorgen dat er in 2022 Nederlandse kunstschaatsers in actie komen op de Olympische Winterspelen is er een basisplan opgesteld. “Dit plan moet ervoor gaan zorgen dat kinderen tussen de 8 en 12 jaar zich gelijk goed gaan ontwikkelen. De verschillende sprongen en technieken moeten tot in detail goed worden aangeleerd. Je merkt nu nog dat we daar een achterstand in hebben, vergeleken met andere landen. Op die leeftijd is het juist cruciaal om ze deze technieken aan te leren. Hoe ouder ze worden, hoe lastiger het gaat.”

Er worden trainingen opgezet met een goed programma, volgens Venhuizen. Ook de trainers worden bijgeschoold. “We hopen zo ook meer kinderen te trekken. Nu is er nog geen groei te zien qua leden, maar wel qua niveau. Tot 14 jaar is dit echt hoger geworden.”