Deze week verscheen de Harry Potter fanfilm ‘Voldemort: Origins of the Heir’ op YouTube. Via crowdfunding wisten de makers van de film het project van de grond te krijgen. De video heeft ondertussen al meer dan 9.5 miljoen views op YouTube. De Nieuwsredactie keek de film met een groep Brabantse Harry Potterfanaten en de meningen zijn verdeeld.

De 19-jarige Janna Wouters heeft genoten van de film: “Ik grijp alle kansen om dat Harry Pottergevoel weer te krijgen”. Met name de special effects hebben indruk gemaakt op Janna. Daar kreeg ook Shania Tates het warm van: “De magie werd net zo weergegeven als in de echte films”. Ook de sfeer van de film is volgens haar betoverend. “Het moment dat Hogwarts in beeld kwam, kreeg ik echt weer kriebels in mijn buik”. De rest van de fanclub deelt dat gevoel.

De film is opgenomen met Italiaanse acteurs, maar daar hebben de fans nog wel wat op aan te merken. “Het acteerwerk is wel echt bagger en door het geluid klonk het allemaal heel nep”, moppert Linda Geboer. Daar is Boris van Diepstraten het mee eens: “Ze hebben de film achteraf nagesynchroniseerd, daar heb ik me echt kapot aan geërgerd.”
Toen de actie door Harry Potterproducent Warner Bros werd opgemerkt, leek het hele feest niet door te gaan. Er zit behoorlijk wat copyright op de Harry Potterwereld; Warner Bros liet het crowdfunding project verwijderen. Maar na een goed gesprek tussen alle partijen, was er toch groen licht voor de fanfilm. Op voorwaarde dat de film op YouTube geplaatst moet worden en voor iedereen toegankelijk is.

Volgens auteursrechtexpert Hein Remmer is het opmerkelijk dat een filmproducent zo veel vrijheid geeft aan fanfilms: “Vaak zijn er voor de lengte, inkomsten en inhoud wel beperkingen. Bij deze film lijken er alleen afspraken te zijn gemaakt over de inkomsten.”
De belangrijkste reden voor filmproducenten om de zelfgemaakte films van liefhebbers tegen te houden, is geld. Warner Bros heeft de rechten van Harry Potter gekocht. Ze willen niet dat andere partijen daarmee aan de haal gaan. Een andere reden om de film te blokkeren, is volgens Remmer het gebrek aan kwaliteit. “Vaak zijn fanfilms gewoon slecht. Daarmee kan de goede naam van Harry Potter besmeurd worden.”

Waarom maakt Warner Bros dan nu een uitzondering? Remmer: “Er is in de online media al heel veel aandacht geweest voor deze film. Waarschijnlijk heeft Warner Bros ingezien dat dit mooie gratis reclame is voor de Harry Potterreeks. Daarnaast is volgens Remmer de kwaliteit van de sets, de kostuums en de beelden hoog, waardoor er geen imagoschade ontstaat.

Remmer denkt wel dat Warner Bros betrokken is geweest bij het eindproduct. “Ze hebben ongetwijfeld gekeken naar het eindproduct. Als ze dit als reclame willen gebruiken, moet het wel goed zijn natuurlijk.”

Ondanks het slechte acteerwerk, zorgt ‘Voldemort: Origins of the Heir’ bij de échte Potterfans voor kriebels in de buik.
De hele film kun je hieronder bekijken.