Thomas Krans is een ware “fitboy”. Hij is bijna elke dag in de sportschool te vinden en zelfs nu hij zijn schouder heeft geblesseerd, is hij de gym niet uit te slaan. Hoewel zijn leven vooral bestaat uit sporten en diëten vindt Thomas de term ‘sportverslaving’ overdreven.

 Waarom ben je zoveel gaan sporten?
“Ik had vroeger een beetje overgewicht en daar was ik vrij onzeker over. In december 2015 had ik daar genoeg van en besloot daar iets aan te doen. En sindsdien ben ik niet meer gestopt met sporten.”

Hoe vaak per week sport je dan?
“Ligt eraan, soms vijf keer per week, soms elke dag. Ik heb ook periodes waarin ik negen keer per week train. Dan sport ik twee keer per dag. Een keer in de ochtend na mijn ontbijt, en ’s avonds na het eten nog een keer.

Vind je dat niet te veel?
“Weet je wat het is, mensen zeggen vaak “oh, je sport wel erg veel. Is dat niet slecht voor je?”, maar dat zijn altijd mensen die alleen maar thuis zitten, niks doen en zitten te vreten. Voor mij is zo vaak sporten normaal. Sporten geeft mij gewoon een fijn gevoel. Ik voel me er veel beter door, dus ik vind niet dat ik te veel sport.”

Wat vind je van de term sportverslaving?
“Een sportverslaving wordt vaak gezien als negatief, maar veel sporten kan toch niet zo slecht zijn? Ik geloof best dat een sportverslaving bestaat en dat ik het heb, maar het is niet dat mijn leven alleen maar draait om sport.”

Wat gebeurt er als je een sportdag mist?
“Dan voel ik me echt kut. Soms heb ik van die dagen dat ik in mijn bed lig en terugdenk aan wat ik allemaal heb gedaan. Dan besef ik dat ik bijvoorbeeld tijd heb gehad om te sporten maar niet ben geweest. Dat is gewoon rot.”

Voel je je schuldig als je je niet aan je dieet houdt?
“Ja, heel erg. Dan baal ik als ik toch dat chocolaatje of koekje heb gegeten. Vooral als ik junkfood eet, voel ik me verschrikkelijk. Ik voel mezelf dan aankomen en daar word ik onzeker van. Hierdoor ga ik alleen maar harder sporten.”

Ben je tevreden over hoe je er nu uitziet?
“In vergelijking met vijf jaar geleden wel. Maar ik ben nooit echt tevreden. Er zijn altijd wel dingen die beter of strakker kunnen.”

De Nieuwsredactie sprak ook sportpsycholoog Lizzy Gevers over sportverslavingen. Lees het artikel hier.