De OranjeLeeuwinnen zijn deze week op trainingskamp in Spanje. Mede door blessures en afzeggingen heeft bondscoach Sarina Wiegman, naast bekende namen als Vivianne Miedema en Lieke Martens, wat speelsters meegenomen die wat onbekender zijn.

Maar wie van die onbekende namen krijgt er een kans? Dat is volgens Annemarie Postma, auteur van het boek ‘De Oranjeleeuwinnen’ de grootste vraag: “De meiden die er nu bij komen moeten zorgen dat ze speeltijd krijgen. Ik hoop dat dat lukt. Het team dat het EK won, speelde al lang samen en het is lastig om als nieuwkomer daarbij aan te sluiten.”

Een nieuw gezicht achter goalie Van Veenendaal

Jennifer Vreugdenhil, die afgelopen november voor het eerst werd opgeroepen, is een van die meer onbekende namen. De 23-jarige doelvrouw verruilde ADO Den Haag in de zomer van 2017 voor Valencia. Een mooie transfer, zo noemt Postma het. “Ze is nog zo jong en ze speelt ook, dat is fantastisch. Vreugdenhil is een stijlvolle keepster met aardig wat lengte. Ze is een enorm talent. Het is goed om nieuwe gezichten achter Sari van Veenendaal te zien.”

Concurrentie voor Miedema

Ook Katja Snoeijs is mee naar La Manga. Postma is enthousiast over haar. “Een echte spits, met een neus voor de goal. Vorig seizoen was ze topscorer van de Eredivisie”, vertelt de journaliste over de 21-jarige spits. “Het zou goed zijn als Snoeijs speelt in Spanje en dat er een concurrent komt voor Miedema. Ze zal dan nog wel een paar stappen moeten maken.”

“Deze week in Spanje is leuk, omdat het slechts oefenen is. Wiegman zal ongetwijfeld iedereen laten spelen. Snoeijs wordt de leukste om in de gaten te houden, om te kijken of ze kan concurreren met Miedema”, zegt de vrouwenvoetbaljournaliste.

Een jonge groeibriljant

Wiegman heeft daarnaast ook wat jongelingen meegenomen. De 18-jarige Victoria Pelova is voor het eerst opgeroepen voor het grote Oranje. De middenveldster speelt momenteel in het shirt van ADO Den Haag. Salman Khawaja van vrouwenvoetbalnieuws omschrijft haar als een ‘bijzonder talent’.

“Haar prachtige dribbels en passes leidden in de loop der jaren tot mooie hoogtepunten”, vertelt Khawaja. “Tussen ‘haar jongens’ bij Concordia bleef Pelova van grote waarde als stijlvolle nummer tien en penaltyspecialist.”

De middenveldster trainde voor haar definitieve overstap naar ADO Den Haag in de zomer van 2016 al iedere week één keer mee met het beloftenteam van de residentieclub. “In de korte periode waarin Pelova actief is voor de vrouwen van ADO heeft ze zich zeer goed ontwikkeld”, zo ziet Khawaja.

Pelova speelde al eerder in Oranje. Voor Onder -15 speelde ze, mede vanwege de focus op haar studie, slechts één interland. Inmiddels staat ze op negen interlands voor Onder -19, waarin ze zes doelpunten maakte en de nodige assists gaf. “Ook op het EK O19 in Noord-Ierland viel ze op. Ze werd door de technische commissie van UEFA opgenomen in het beste elftal van het EK.”

Op naar het WK

In Spanje wordt deze week de basis gelegd voor de nieuwe jaargang. In 2018 staan de WK-kwalificatiewedstrijden op het programma. “Als de Leeuwinnen sterk en uitgerust terugkomen, gaan ze alle wedstrijden van de kwalificatiecyclus winnen en plaatsen ze zich voor het WK”, besluit Postma.

Wanneer je de winnende maakt 🙌🏻🙌🏻🙌🏻

A post shared by OranjeLeeuwinnen (@oranjeleeuwinnen) on