Op de nieuwjaarsbijeenkomst van het PCN (Platform Cannabis-ondernemingen Nederland) in Tilburg heeft Dries van Agt de Koos Zwart Award ontvangen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan mensen die zich inzetten voor de normalisering en legalisering van cannabis.

Volgens Hendrik Brand, woordvoerder van PCN, is de inzet van Dries van Agt belangrijk. “Hij lobbyt nog steeds voor de regulering van het cannabisbeleid. Zijn gedoogbeleid was in die tijd de eerste stap richting regulering. Alleen is dat tot de dag van vandaag nog niet”. Brand is ook tegenstander voor een verbod op cannabis. “Als je kijkt naar de ranking van meest schadelijke drugs, staan tabak en alcohol op nummer 1 terwijl cannabis beneden aan de ranking staat”, aldus Brand. Of de inzet van Van Agt andere politici van inzicht veranderen durft Brand niks over te zeggen. “We hopen alleen maar”.

‘Godfather van het gedoogbeleid’ Van Agt heeft ervoor gezorgd in 1976 voor een wijziging in de Opiumwet. Nederland had toen de primeur met het gedoogbeleid. Inmiddels is de wet achterhaald want landen als Canada en een aantal staten in de VS hebben een liberaler beleid. Toch sprak Van Agt op de bijeenkomst lovende woorden: “Ons heil komt uit Canada en Californië, de doorbraak is nu écht nabij”. En voor de eerste keer in zijn leven rookte hij een joint!