Sinds de jaarwisseling zijn buurlanden Frankrijk en Duitsland begonnen met een offensief tegen onder andere internettrollen, haatmail en nepnieuws. Politiek commentator van de Volkskrant, Martin Sommer, vindt dat het in Nederland ook hoog tijd is voor een dergelijke aanval.

De maskers moeten af op Facebook en Twitter volgens Sommer. “Het schelden en trollen zal dan na een week afgelopen zijn”, luidt zijn artikel. Zijn standpunt: gebruikers van sociale media alleen toelaten wanneer zij zich identificeren. Dit ligt bij sommige Nederlands gevoelig op het gebied van privacy.

Of we daarmee achterblijven in Nederland, vindt jurist Willem Sloots moeilijk te zeggen. Hij ziet beide kanten van het verhaal, maar een maatregel om alleen toegelaten te worden op Twitter wanneer je je identiteit bekend maakt, vindt hij overdreven. Sommer: “De privacy van internetgebruikers is belangrijk genoeg om een maatregel zoals bekendmaking af te danken. Bijvoorbeeld bij het zoeken naar hulp door personen die zich misbruikt voelen, die willen zelf uitmaken of zij anoniem willen blijven of niet.”

Maar in een aantal situaties is het bekend zijn van de gebruiker, zoals de internettrol, van groot belang. Dit is volgens Sloots om de rustige en verantwoorde samenleving te behouden. Dat kan direct, maar ook indirect, door de persoon dus achteraf te traceren. “Maar de keuze tussen beide hangt dus van de situatie af.”