Gepensioneerd visser Teun van Dam ziet de toekomst somber in als het pulsvissen straks niet meer mag. Dinsdag maakte het Europees Parlement namelijk bekend dat hierop een totaalverbod moet komen. Dit besluit is gebaseerd op de negatieve uitlatingen van Franse vissers. Zij beweren dat Nederlandse pulsvissers alle vis uit het Franse gebied vissen. Betrokken als Teun is, uit hij zijn zorgen over de mogelijke gevolgen van deze uitspraak.

Teun laat zien welke netten er worden gebruikt voor het pulsvissen

“Weet je wat ik het ergst vind?” Vraagt Teun terwijl we de haven oplopen. “De argumenten die de Fransen en Engelsen tegen het pulsvissen gebruiken zijn helemaal niet gebaseerd op feiten. Die zijn puur uit emoties ontstaan. Het feit dat de EU daar dan klakkeloos in mee gaat stelt me diep teleur. Er is namelijk bewijs dat pulsvissen beter is voor het milieu, de grond veel minder beschadigd wordt, er minder bijvangst is én minder energieverbruik, maar het kan ze gewoon niks schelen.”

Teun denkt dat er heel wat boten zullen verdwijnen als het pulsvissen verboden wordt. Als vissers namelijk weer met de boomkor (red. een apparaat dat vóór het pulsvissen vaak werd gebruikt) moeten gaan vissen, gaat ze dat veel geld kosten. “Die apparatuur moet dan opnieuw op de boten geïnstalleerd worden, dat kost al gauw 200 000 tot 300 000 euro. Daar komt nog bij dat je veel meer brandstof moet gaan gebruiken, omdat een boomkor zwaarder is. In de visserij krijg je betaald wat er verdiend wordt, als je meer moet uitgeven aan brandstof en apparatuur, krijgt het personeel minder betaald. Op deze manier zullen er behoorlijk wat jonge vissers zijn die opstappen en kunnen de bedrijven het niet meer rond krijgen.”

De tubes die aan de pulsinstalatie vast zitten geleiden de stroomstootjes naar het net, daar worden ze het water in gestuurd
Een pulsvisinstalatie

De vissers zijn ooit begonnen met pulsvissen, omdat ze moesten innoveren. “Iedereen moest vernieuwen, dus de visserij kon niet achterblijven,” vertelt Teun. Het plan was om over te stappen naar puls en de oude boomkor te verbieden. Nu moeten alle vissers over een tijdje waarschijnlijk terug naar de boomkor. De kans is groot dat, als die stap eenmaal genomen is, de Fransen ook kritiek geven op de boomkor. Het materiaal waar zij mee vissen is namelijk nóg ouderwetser en ze kunnen daarmee niet ver buiten de kust vissen. “Daar komt het argument vandaan dat wij hun kust leegvissen, maar dat is het geval niet. Ik denk dat de vis zich gewoon verplaatst, door klimaatverandering gaat hij op andere plekken leven. Wij merken ook dat we voor de kust minder vangen, maar als we wat verder de zee op gaan vangen we veel meer. Ik denk dat het niet aan ons en het pulsvissen ligt, maar aan de vis.”

De boot van pulsvisser Ed Sinke

Pulsvisser Ed Sinke van boot YE138 wacht de uitkomst gespannen af. “Laatst vroeg een van mijn mannen wat we moesten doen als het verboden wordt, maar ik kon hem niet antwoorden. Ik weet het gewoon echt niet. Ik ben bang dat ik wel wat jongens kwijtraak en ik geef ze geen ongelijk, ik zou ook weg gaan als ik zo’n jonge knaap was en niks kon verdienen.”

Ed zit muurvast, de boot verkopen is geen optie, maar weer overgaan naar de boomkor eigenlijk ook niet. “Weet je wat het is,” vertelt Teun als Ed weer verdergaat met het schoonmaken van de boot, “een vissersbedrijf is meestal van het hele gezin, daar doet iedereen in mee. In zo’n boot zit bijna het hele vermogen van dat gezin, dat is hun pensioen. Als een visser terug moet naar een boomkor daalt de waarde van een boot met ongeveer 70%, dan is de verkoop daarvan ook niet meer zo aantrekkelijk.” Hoe het nu verder moet weten de vissers dus even niet, maar ze kunnen maar één ding doen: afwachten.

Boomkor-armen, kettingen en netten die ter opslag liggen op de haven
Een boomkor die nog in gebruik is, maar van de boot is afgehaald om schoon te maken. Teun: “Je kunt je wel voorstellen dat die kettingen flinke geulen in de zeebodem maken.”