Steeds minder Nederlandse jongeren willen vrachtwagenchauffeur worden, blijkt uit onderzoek van het UWV. Dat komt mede door het verkeerde beeld van de functie en het vrachtwagenchauffeur-imago dat jongeren afschrikt.

De transportsector in Nederland loopt leeg: er komen enorm veel vacatures vrij die de jongeren niet willen vullen. Er is sprake van vergrijzing waardoor er meer banen ontstaan. Dat terwijl de jongeren steeds minder ambitie hebben om vrachtwagenchauffeur te worden. Het negatieve vrachtwagenchauffeur-imago kan een van de redenen hiervan zijn: “Een dikke kale man die niks doet behalve een beetje uit zijn neus te vreten”, grapt vrachtwagenchauffeur Jaimy Valk (22): “Het is een beeld wat helemaal niet klopt. Het is een prachtig vak waar wij keihard voor werken. Ik heb me nooit druk gemaakt om een dergelijk imago. Als kind wist ik al dat ik vrachtwagenchauffeur wilde worden. Maar ik kan wel begrijpen dat je als jong iemand niet met dat imago geassocieerd wil worden.”

Louis de Jong (adviseur marketing en communicatie bij Sectorinstituut Transport en Logistiek) vindt het belangrijk dat jongeren verder geënthousiasmeerd worden voor het transportberoep. Volgens hem is niet alleen het imago van een vrachtwagenchauffeur verkeerd, maar ook het beeld van het beroep zelf: “Veel jongeren denken dat ze dagenlang van huis zullen zijn, dat het werk saai en statisch is. In tegendeel: de mogelijkheden zijn veel breder. Je kunt ook als parttime-vrachtwagenchauffeur aan de slag. Dan doe je nog steeds hetzelfde werk, maar kun je bijvoorbeeld wel gewoon thuis slapen. En daar moet men zich meer bewust van worden.”

Valk snapt wel dat jongeren, ook door sociale statusschade, niet staan te springen om in de transportsector als parttimer aan de slag te gaan: “Je hebt geen tijd om te studeren en verdient tegelijkertijd ook niet genoeg geld om van rond te komen,” vertelt Valk, waarna hij een poging doet tot het verlagen van de imago-drempel. “De salarissen moeten worden verbeterd voor de parttimers. Zo kun je meer jongeren enthousiast maken om vrachtwagenchauffeur te worden.”

Foto: Pixabay