Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) is gebleken dat Nederlandse vrouwen het minste uren werken van Europa. Judy Hoffer, voorzitter van FNV Vrouw, vertelt hoe dit komt en wat voor gevolgen dit heeft.

Volgens Hoffer komt dit doordat jonge vrouwen vaak kiezen voor een studie in de gezondheidszorg of zorg en welzijn. De keus voor parttime werken is dus niet altijd vrijwillig. “In die sector bieden ze veel parttime banen aan. Mannen kiezen veelal voor technische studies en daar zijn veel fulltime banen te vinden. Bovendien houden vrouwen bij voorbaat al rekening met eventuele kinderen die komen.’’

Volgens Hoffer is het ook een beetje een cultuurdingetje. ‘’Er is een sociale druk waarbij vrouwen het gevoel krijgen dat als je fulltime werkt en kinderen hebt, je een slechte moeder bent. Dit is iets waar we van af moeten stappen.”

De feiten uit het onderzoek hebben invloed op de vrouwen die wél fulltime willen werken. Vrouwen  moeten harder werken voor bepaalde functies waar vaak de voorkeur uitgaat naar mannen. ‘’Als zij eenmaal toch een dergelijke positie bekleden, blijkt dat het salaris lager ligt dan haar mannelijke evenknie.’’

Dit is niet het enige probleem want vaak komen zorgtaken zoals kinderen of mantelzorg ook terecht op de schouders van de vrouw. “De vrouw raakt hierdoor overbelast en zal minder energie hebben om grote stappen te maken in haar loopbaan. Ook dit maakt de cirkel weer rond: de vrouw wordt in deze situatie het meest belast en het minst beloond.”

In de toekomst streeft FNV Vrouw naar economische onafhankelijkheid van vrouwen. ‘’Momenteel is de arbeidsmarkt nog niet ‘vrouw proof’. De overheid zal moeten ingrijpen en handhaven. Onder andere door cao’s een stuk vrouwvriendelijker te maken.’’​