Na 69 uur is er een akkoord bereikt tussen de Republikeinen en de Democraten in de Senaat. Afgelopen weekend ging de Amerikaanse overheid op slot. Dit wordt een shutdown genoemd. Amerikaanse overheidsdiensten worden stilgelegd, niet-essentiële overheidsinstellingen (nationale parken) gaan dicht en veel ambtenaren worden niet betaald. Om een shutdown te beëindigen is een overeenkomst tussen de twee grote partijen nodig en uiteindelijk een handtekening van President Trump.

Koppig

Volgens Jan Postma, Amerika deskundige en journalist, laat een shutdown zien hoe compromisloos de Amerikaanse politiek is. “Republikeinen en Democraten gunnen elkaar niks. In 2013 was de meerderheid in het Huis van de Afgevaardigden tegen het vrij maken van geld voor Obamacare. Nu zijn het de Democraten die een begroting tegenhouden.” Het sluiten van een compromis wordt niet door iedereen met open armen ontvangen. “De rechtse kant van de Republikeinse partij zien het sluiten van een overeenkomst met de Democraten als een soort nederlaag”, aldus Postma.

Dreamers

Bijna iedereen zag een shutdown aankomen. De Democratische Senaatsfractie is het niet eens over het lot van 700.000 Dreamers die in de VS wonen. Dat zijn immigranten die als kind illegaal Amerika zijn binnengekomen. Trump had in zijn begrotingsplannen staan dat die uit het land worden gezet. Dit stuitte tegen de principes van de Democraten. Daarom wordt er nu opnieuw onderhandeld wat er gaat gebeuren met deze Dreamers. Hierdoor kan de overheid weer functioneren tot 8 februari. Voor die datum moet er een meerderheid zijn voor een nieuwe begroting. Anders gaat de overheid weer op slot.