De uitkomst van een onderzoek van erwtensoepen in verschillende supermarktketens is “bedroevend” te noemen, volgens de Consumentenbond. De waakhond waarschuwt in het onderzoek voor het hoge zout- en vetgehalte in veel van de onderzochte soepen.

De uitkomsten van dit onderzoek betekenen niet dat er direct gevaarlijke gevolgen zitten aan het eten van kant-en-klare erwtensoepen, benadrukt de Consumentenbond. “Een kom erwtensoep is natuurlijk niet schadelijk, maar als je meerdere producten met veel zout of vet eet dan brengt het wel gezondheidsrisico’s met zich mee”, aldus Babs van der Staak van de Consumentenbond. Hierbij valt te denken aan hart- en vaatziektes. “Wij slaan daarom al jaren alarm over de hoge zout- en vet gehaltes in producten. Wij merken dat de producten in supermarkten ongezonder worden.”

Teveel waarschuwingen

Worden consumenten niet gek van alle gezondheidswaarschuwingen? Van der Staak gaat hier verder op in. Hoe meer waarschuwingen, hoe makkelijker consumenten over deze waarschuwingen denken. Daar is de Consumentenbond zich van bewust. “Maar we gaan niet stoppen omdat we te veel waarschuwingen geven. Wij vinden het juist belangrijk om dat te blijven doen, om consumenten er bewust van te blijven maken wat er voor waardes in producten zitten.”

Verandering

Gaat er naar aanleiding van de uitkomsten van dit onderzoek dan iets veranderen aan de voedingswaardes in producten? De Consumentenbond hoopt op het ministerie. “Zij moeten nu stappen nemen. De verlaging van verzadigde vetten en de hoeveelheid zout gaat niet snel genoeg. Er is in 2014 een belofte gedaan door de levensmiddelenindustrie om het zoutgehalte in producten te verminderen, maar deze belofte is niet ambitieus genoeg.

Stoplichtensysteem

Wij pleiten ervoor om op de voorkant van verpakkingen zichtbaar te maken hoeveel zout en vet er in zit. Een soort stoplichtensysteem zou het meest ideaal zijn.” Dit houdt in dat producten met een laag gehalte vet en zout een groen label krijgen. Gemiddelde producten krijgen dan een oranje label en producten waarvan het gehalte zout en vet erg hoog is krijgen een rood label. Zoals in de afbeelding te zien is.

“Dit systeem wordt in bijvoorbeeld Groot-Brittannië gebruikt en is daar een groot succes.” Volgens Van der Staak dwing je op deze manier ook producenten om hun producten daadwerkelijk te gaan verbeteren, omdat het dan direct invloed heeft op de verkoopcijfers.