Weet jij hoe veilig je bent online? Hoe veel wachtwoorden heb jij en zodra er een update vrijkomt, installeer je die dan meteen? Volgens Anne Sofia Posthumus, persvoorlichtster van het Nationaal Cyber Security Centrum, moeten we bewuster worden van onze online kwetsbaarheid.

“Veel mensen denken dat ze hun zaakjes wel op orde hebben, maar als je dan doorvraagt komen ze er vaak achter dat het helemaal niet zo is”, vertelt Posthumus. Er zijn talloze manieren om cybercrime te voorkomen maar het antwoord is eigenlijk heel simpel: “Niet overal hetzelfde wachtwoord voor gebruiken.”

Volgens Posthumus, moet je het hackers zo moeilijk mogelijk maken. “Je kunt dat doen door websites van bepaalde instanties te controleren. Daar staat vaak op hoe zij bijvoorbeeld, een mailtje versturen. Ook moet je niet op linkjes klikken die je niet vertrouwd. Gebruik daarnaast moeilijke wachtwoorden en misschien wel het belangrijkst van allemaal, blijf je apparaten updaten.”

Vorig jaar werden ruim drie miljoen Nederlanders slachtoffer van cybercrime. Dit is een op de vijf Nederlanders. Vooral het invullen van gegevens op “neppe” websites is waar het bij veel mensen fout is gegaan.