Zes scholen in Brabant hebben het predicaat excellent gekregen. Een van die scholen is basisschool De Korenaar in Eindhoven. Directrice Berdi de Jonge vertelt wat haar school zo bijzonder maakt.

In Nederland zijn er bijna 250 excellente scholen. De Inspectie van het Onderwijs kijkt naar scholen die ergens in uitblinken; van een innovatief onderwijsaanbod tot een school die zich richt op een bepaalde doelgroep. De Korenaar doet dit door inclusief onderwijs te bieden. “We zijn een gewone basisschool in de wijk maar echt alle kinderen zijn hier welkom. Ook kinderen die anders naar een dovenschool of ander aangepast onderwijs moeten.’’ Kinderen zitten in leeftijdsgroepen bij elkaar maar krijgen er een verschillend aanbod dat bij hen past.

De visie van de Korenaar is dan ook ‘iedereen mag meedoen’. “Wij vinden dat iedereen recht heeft op onderwijs in de buurt.” Ook is het volgens De Jonge goed voor de ontwikkeling als mensen zien dat iedereen zijn eigen kwaliteiten heeft. Ze denkt dat kinderen daar hun hele leven iets aan hebben.

De Eindhovense basisschool heeft de benoeming gevierd met de gemeente, het schoolbestuur en alle kinderen. “We hebben tompoezen gegeten in de gymzaal”, zegt de schooldirecteur over de feestelijke ochtend. De leerkrachten krijgen van de school nog een etentje aangeboden. “We hebben samen gewerkt voor deze titel.”