BREDA – Als het aan de Bredase PvdA-fractie ligt moet bijverdienen in de bijstand mogelijk gaan worden. Dit verzocht de partij in een brief aan het college van B&W. De arbeiderspartij pleit al langere tijd voor meer beleidsflexibiliteit.

PvdA-fractievoorzitter Henk van der Velde vertelt over voorgaande experimenten: “We hebben in het bestuursakkoord al geëvalueerd op eerder getroffen acties.”

Hij doelt hier op maatregelen die geënt zijn op het vrijer omgaan met regels voor de bijstand.

“Denk aan het zogeheten ‘scharrel-ondernemen‘, een vorm van Bredaas sociaal beleid waarbij mensen met een uitkering alles wat ze bijverdienen kunnen oppotten. Dit geld kan vervolgens bijvoorbeeld geïnvesteerd worden in een opleiding.”Uitzending van 5 februari 2017, ”We doen het Zelf Wel” © NPO2 Omroep Human

Precedent: bijverdienen bijstand

In Amsterdam gingen vergelijkbare experimenten onlangs al wat verder. Eind vorig jaar kwam die gemeente met het plan uitkeringsgerechtigden op jaarbasis tot maximaal 2400 euro bij te laten verdienen.

“Mensen met een uitkering worden met het huidig beleid haast niet gemotiveerd om van de bank af te komen”, aldus Van der Velde.

Het gecreëerde precedent uit de hoofdstad is dus een ‘gunstige ontwikkeling’ te noemen.

“Naast de toegenomen financiële bestedingsruimte die dit de uitkeringsgerechtigde biedt, geeft het hen ook weer kansen.” Kansen om weer een beetje in het goede werkritme te belanden.”

Ook kan dit opgedane arbeidsethos zo het curriculum vitae van de werkzoekenden verrijken. In de praktijk betekent dit een gemotiveerder sollicitant aan de tafel die dichter staat bij de participerende samenleving.

Trigger bijstandslobby

Het optreden in het programma ‘Wakker Nederland op Zondag’ van staatssecretaris Tamara van der Ark (VVD) van Sociale Zaken was echter de directe aanleiding voor de brief van de Bredase PvdA-fractie.

WNL Op Zondag

Te gast: Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid…

         Onderwerp bijstand: 14:50 – 20:18

Zij stak hier de loftrompet af voor het Amsterdamse beleid om de burger weer aan de bak te krijgen. “Dat juich ik alleen maar toe’’, sprak Van der Ark.

Van der Velde: “Door de opeenstapeling van al deze recente ontwikkelingen werd het voor ons nu tijd om wat vragen aan het college te stellen. Zij moet helderheid verschaffen over hoe dit Amsterdamse beleid is opgezet.” De bestuurders kunnen op basis hiervan gezamenlijk gaan werken aan een ‘geschikte constructie’ voor de gemeente Breda.