Foto: poster van het feest. Bron: Twitter

‘De wil van een vrouw dat doet er #nietoo!’, dat was het thema voor het jaarlijkse carnavalsfeest van een Eindhovense studentenvereniging. Het College van Bestuur van de Technische Universiteit in Eindhoven reageert geschokt en trekt de subsidie van veertienduizend euro in.

Het feest dat ieder jaar met carnaval wordt gegeven door dispuut Aleph, van het Eindhovens Studenten Corps, staat bekend om zijn controversiële thema’s ingespeeld op de actualiteit. Zo hadden ze vorig jaar Donald Trump als thema.

Meningen over #nietoo verschillen

Onder studenten van de universiteit van Tilburg lopen de meningen uiteen of dit nu kan of niet. Lara (25) vindt dat satire bij carnaval hoort: “Van mij mag je best de grens opzoeken of daar een klein beetje overheen gaan, als het maar grappig is.” In dit geval kan Lara niet echt lachen om het thema en de tekst van de aankondiging, “ik snap wel waarom de universiteit dit wil afstraffen.”

Naomi (20) daarentegen voelt zich niet beledigd door het thema en vindt de keuze van de universiteit om gelijk zo’n grote sanctie op te leggen veel te zwaar. “Ze hadden beter eerst een waarschuwing kunnen geven. Als de vereniging na de waarschuwing geen actie had ondernomen dan had ik de sanctie wel terecht gevonden.”

Secretaris van de Tilburgse studentenvereniging Plato, Allison Kampen, vindt de aankondiging van het dispuut niet kunnen. Toch denkt ze niet dat de intenties van het dispuut slecht waren: “Waarschijnlijk is het gewoon als grapje bedoeld, dat gebeurt bij ons binnen de vereniging ook.”

Student Allard (20) vindt dit soort ‘grappen’ niet meer van deze tijd. “Mannen en vrouwen zijn toch gelijk? En daarbij, je wilt toch dat er vrouwen naar je feestje komen?”. De sanctie is volgens hem dan ook volledig terecht.

Secretaris Kampen begrijpt wel dat de universiteit de vereniging wil straffen. Ze vindt het belangrijk dat de vereniging hiervan leert en niet nog een keer de fout in gaat, maar ze vraagt zicht wel af of het intrekken van de subsidie daarvoor gaat zorgen.

Wat ze niet begrijpt is waarom de studenten zelf niet hebben in gezien dat deze actie voor ophef zou gaan zorgen. “Binnen de vereniging kunnen dit soort dingen nog, maar daarbuiten gaan ze een heel ander leven gaan leiden. Denk maar aan de ‘bangalijst’ van een tijd terug.” vertelt ze verder.

Aleph biedt excuses aan

Inmiddels heeft het bestuur van Aleph schriftelijk haar excuses aangeboden. Hierin geven ze onder andere aan dat zelf realiseren dat ze te ver zijn gegaan.