Een tripje naar het buitenland tijdens je studie. Het blijft mateloos populair onder de horecastudenten. Carol Stijnen werkt als mederwerker internationalisering aan de Hotelschool in Maastricht. Zij vindt het niet heel raar dat juist horecastudenten zo vaak naar het buitenland gaan.

“De studenten zijn in het tweede jaar verplicht om een reis naar het buitenland te maken wat ook in het derde jaar terugkomt door een minor of uitwisselingsproject.” De school geeft aan dat je in het buitenland een andere ervaring opdoet omdat de cultuur anders is dan hier in Nederland. “Je leert net iets anders te werken dan wanneer je in een Nederlandse hotel of keuken staat”, vertelt Carol Stijnen.

Volgens het Centraal Bureau van de Statistiek zijn er ruim 33 duizend afgestuurde HBO/WO studenten die in 2015/2016 voor de studie naar het buitenland gaan. 77 procent studeert aan een horeca-opleiding in Nederland. De studenten zien de buitenlandreis als een persoonlijke ontwikkeling en goed voor hun loopbaan.

Geen uitzondering
Ruim 44 procent van de studenten zegt in dit onderzoek dat hij/zij vanwege verplichtingen zoals werk en zorg voor anderen, niet naar het buitenland gaan. Deze verplichtingen zijn geen geldige reden volgens de Hotelschool.

“Natuurlijk zijn er uitzonderingen waardoor studenten de buitenlandreis niet meteen kunnen maken. Maar iedereen moet uiteindelijk naar het buitenland toe. Er is dan ook geen enkele reden om niet te gaan.”