Foto: Eric van Nieuwland

Bartiméus Sonneheerdt, belangenorganisatie voor blinden en slechtzienden, wil dat er een structureel aanbod komt van tv-programma’s met audiodescriptie bij de publieke omroep. Om dit te bereiken heeft de organisatie 23 januari in Den Haag een petitie aangeboden aan de Commissie voor Onderwijs en Wetenschap (OCW). Dezelfde dag zijn er door Tweede Kamerlid Lisa Westerveld nog Kamervragen gesteld over de kwestie.

Lot Feijen, perswoordvoerder van Westerveld, geeft aan dat er in november al een motie klaarlag om alle programma’s van de publieke omroep te voorzien van audiodescriptie. Deze is destijds uiteindelijk niet ingediend omdat Arie Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, in het Mediadebat van 27 november aangaf dat het OCW stappen aan het zetten was op dit gebied. “Toen dat niet zo bleek te zijn is er besloten om Kamervragen te stellen”, gaat ze verder.

GroenLinks hoopt dat het antwoord op de Kamervragen meer inzicht geeft in wat er speelt op het gebied van audiodescriptie, “Want,” gaat ze verder. “Je bindt je als overheid niet voor niets aan een VN-verdrag.

VN-verdrag handicap

In juli 2016 heeft Nederland het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking ondertekend. Hier staat onder andere in dat de overheid moet toezien dat personen moet een handicap toegang hebben tot televisieprogramma’s. Het College van de Rechten van de Mens ziet toe op de naleving van dit verdrag.

Maar dit is voor de belangenvereniging niet genoeg, vandaar dat ze de petitie ‘ikwileenaudiodescriptie.nl’ zijn gestart. “Wat we graag willen zien is dat er ook een Nederlandse wetgeving komt die structurele audiodescriptie verplicht”, zo vertelt woordvoerder Ingrid den Hertog. Ze pleiten hierbij voor een prestatieafspraak voor de publieke omroep om tenminste tien procent van hun programma’s van een audiodescriptie te voorzien. De petitie werd door bijna zeventienduizend mensen ondertekend.


Pilot audiodescriptie

In 2016 en 2017 is de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) een pilot gestart. Onder andere voor Boer zoekt Vrouw, Penoza en Flikken Rotterdam was toen audiodescriptie beschikbaar. Maar voor 2018 staat er tot op heden niks gepland.

Volgens Den Hertog bepaalt de NPO op dit moment zelf hoeveel programma’s ze aanbieden met audiodescriptie. “Maar ook zij worden steeds meer gekort in subsidies, dus zonder wettelijke verplichting zie ik het er niet snel van komen.” Wel geeft ze aan als belangenorganisatie begrip te hebben voor hun financiële situatie.

Nederland loopt achter op gebied van audiodescriptie

In de landen om ons heen wordt er volgens Den Hertog volop gewerkt met audiodescripties. “Nederland loopt hierin dus heel erg achter, terwijl de behoefte groot is.” Dit blijkt volgens Den Hertog uit de reacties die de belangenvereniging kreeg op de pilot. “Blinden en slechtzienden groeien op met het idee dat televisie niet voor hen is, maar door de audiodescriptie konden zij eindelijk eens met het hele gezin op de bank Boer zoekt Vrouw kijken of in de ochtend bij het koffiezetapparaat meepraten over Penoza.”

Nick van den Berg is slechtziend en kan dit beamen, nu kijkt hij vooral naar Engelstalige series en films kijkt met audiodescriptie, simpelweg omdat er daar meer van zijn. “Als er in Nederland een groter aanbod komt, zou ik er zeker naar gaan kijken.” Het liefst zou hij zien dat er meer actiefilms met audiodescriptie komen, “want in dit soort films gebeurt alles heel snel en dan is het lastig te volgen.”

Audiodescriptie werkt via de app ‘Earcatch’, die gerealiseerd is door Bariméus Sonneheerdt. Via de app kun je de ingesproken extra begeleiding downloaden. Deze begeleiding kan dan tegelijk met de films en series worden afgespeeld. Dit zorgt er voor dat blinden en slechtzienden beter kunnen volgen wat er in beeld gebeurd.

Wil je ervaren hoe het is om als blind- of slechtziend persoon een serie of film met audiodescriptie te kijken? Kijk, maar vooral luíster dan naar onderstaand filmpje, sluit je ogen en kijk of je het kan volgen!

Bron: youtube/audiodescription