Bron: WikimediaCommons

Het nieuwe seizoen van RuPaul’s Drag Race start op 26 januari. Het baanbrekende reality programma zet daarin drag queens tegenover elkaar in een wedstrijd om de titel van ‘America’s next drag superstar’. Het is een programma dat de grenzen van gender overstijgt, waarin deelnemers elkaar zowel met hij als zij aanspreken.

Ivo van Essen, of zoals hij beter bekend staat, Miss ZsaZsa, is al twaalf jaar entertainer als drag queen. In 2010 won hij ook een missverkiezing en werd uitgeroepen tot Miss Travestie Holland. Hij was er toevallig in gerold, toen hem gevraagd werd zich te verkleden en een nummer te zingen in een gay kroeg. “Dat was gelijk een succes, waardoor ik vanaf dat moment elk weekend in die kroeg stond op te treden.” Hij voelde zich meteen thuis in de dragcommunity, want als drag queens onder elkaar is de connectie snel gemaakt. “We treden vaak samen op door het hele land, we doen mee aan dezelfde verkiezingen, daar word je hecht van.”

Over de acceptatie van drag queens in Nederland is Ivo positief. “Ik word uitgenodigd op de leukste feestjes om mijn act te doen en overal waar ik sta of kom, wordt er goed op mij gereageerd.” Iets wat volgens Miss ZsaZssa ook heeft geholpen, is RuPaul’s Drag Race. Ook al vindt zij het programma vaak overdreven, noemt ze het een goede zet van Rupaul en ziet ze hetzelfde programma ook in Nederland beginnen. Het heeft wel als effect gehad dat iedereen zichzelf drag queen noemt. “Tegenwoordig zijn er zoveel jongens die gooien een pruik op, die naar de buitenwereld willen laten zien, ‘ik ben ook drag queen’. Het loopt een beetje de spuigaten uit met meiden die nog nooit hebben meegedaan met een wedstrijd of nooit een titel hebben gewonnen. Die dan doen alsof ze drag queen zijn.” Want een volwaardige drag queen ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook een entertainer. “En dat durven ze vaak niet.”

Er is wel één vraag die je Miss ZsaZsa nooit moet stellen. “Zou je dan niet een vrouw willen zijn?” Daar reageert ze niet op.