Na lange voorbereiding is olifant Duna uit Ouwehands Dierenpark Rhenen zaterdag bevallen. Totaal onverwachts viel zij maandagavond haar eigen jong aan, waarna het overleed. Nu is het belangrijk dat de moederolifant goede nazorg krijgt en dat de verzorgers deze gebeurtenis kunnen verwerken.

Nazorg
De nazorg betekent dat Duna in een deel van de stal staat waar ze haar constant op camera kunnen zien. “We houden haar temperatuur in de gaten, we kijken of ze vocht vasthoudt en of ze afwijkend gedrag vertoont”, vertelt olifantenverzorger Con Mul. “Het kan zijn dat ze uierontsteking krijgt omdat de melkproductie moet stoppen. We gaan haar niet extra verwennen maar laten haar wel extra met de andere olifanten lopen, zij voelen ook dat er iets mis is met haar. We laten haar ook vooral zelf olifant zijn.”

Verwerken
Voor de olifantenverzorgers is dit een verschrikkelijke gebeurtenis. “Dat het na twee en een halve dag misgaat, is niet te bevatten. Je kunt het nauwelijks een plaats geven. Dat is nog het meest trieste; je hebt nog niet eens een kans gehad om te genieten van een kalfje of je moet alweer afscheid nemen.”, zegt Mul.

Duna
Met Duna gaat het naar omstandigheden goed. “Ze vindt het fijn om met ons samen te werken als we training geven of haar wassen” vertelt Mul, “dat doen we om haar geestelijk maar ook lichamelijk bij te staan zodat ze zich niet alleen voelt.”

Credits foto: Ouwehands Dierenpark Rhenen