Niet alleen de gemeente maar ook inwoners van Kaapstad nemen initiatief om te boren naar water. De hoofdstad van Zuid-Afrika heeft amper water om van te leven nu het al drie jaar bijna niet heeft geregend. Natalie Scheepers woont al twaalf jaar in Stellenbosch en ook zij laat naar water boren door een ingehuurd bedrijf.

Wachttijd
Dit gaat niet altijd even gemakkelijk. Het kan soms tot wel vier weken duren voordat een boorbedrijf een plekje vrij heeft om dit voor je te doen. Niet alleen de wachttijd is vervelend, het kost ook nog eens veel geld. Om een bedrijf te huren ben je zeker zesduizend euro kwijt.

Risico
Als dit eenmaal gelukt is, moet er een watertank geïnstalleerd en verbonden worden met het huis. En zelfs dan zit er een risico aan. “We vonden alsnog geen water nadat we tweehonderd meter in de grond van een vakantiehuisjes hadden geboord”, vertelt Natalie.

Toeristen
Voor vakantiegangers is het ook vervelend. Natalie merkt dat het voor toeristen lastig is om met de droogte om te gaan. De verhuur van verschillende vakantiehuizen kost haar daarom dan ook veel geld tijdens deze droogheid.

Schulden
Naast het huren van het boorbedrijf heeft ze driehonderd liter water ingeslagen nu het tapwater niet gedronken kan worden. “Doordat hier het weer niet meezit, werk ik me in schulden. Je wil namelijk je gasten geven waar ze voor betalen.”

Waarschuwing
Wel waarschuwt ze haar bezoekers van tevoren over het watertekort. “Op dit moment staat het zwembad bij de verhuurhuisjes nog vol, maar hoe dat er in augustus voor staat, kan ik ze niet beloven. Je hoopt op regen, maar je moet het doen met het weer dat je krijgt.”