Serena Williams maakt volgende week haar rentree op de Fed Cup. Ze was een jaar uit de spotlights verdwenen wegens haar zwangerschap. Topsport én een kinderwens is geen ideale combinatie. “ Veel topsport-vrouwen gaan niet eens relaties aan omdat een eventuele kinderwens in de weg kan staan van hun carrière”, zo vertelt Jan Sleijfer, directeur van KEIKO Health en Performance Center én oprichter van NLsportpsycholoog.

 Jan Sleijfer is duidelijk: een kinderwens kan behoorlijk in de weg staan van een topsportcarrière. “Een zwangerschap is extreem zwaar, niet alleen lichamelijk maar ook mentaal. Je kunt de focus op je trainingen en wedstrijden volledig kwijt zijn omdat je met je kleine bezig bent. De kans dat je daarna nog je oude niveau behaalt is klein.”

Volgens Sleijfer gaan topsporters heel ver om hun ambities waar te maken. “Als een 21-jarige sporter met veel potentie ongepland zwanger wordt, kan abortus zelfs tot een van de reële mogelijkheden behoren. Ik kan me dat goed indenken.” Toch ziet de sportpsycholoog dat niet snel gebeuren omdat jonge topsportsters vaak tijdelijk niet ongesteld worden. Sporten op hoog niveau vergt namelijk erg veel van je lichaam en zodra je onder een bepaald vetpercentage komt stopt je maandelijkse cyclus.

Vrouwen kregen in 2010 rond hun 29e een eerste kind (CBS). Als je naar deze cijfers kijkt valt topsport en een kinderwens goed te combineren. “Meestal loop je dan toch al tegen het einde van je carrière aan. Dan gaat dat prima”, aldus Sleijfer.