Op internet en met name op sociale media verdrink je in de mooie plaatjes: prachtige reisfoto’s, de mooiste vrouwen en de meest perfecte locaties. Toch lijkt het mooier dan dat het is: veel van die foto’s worden bewerkt en lijken totaal niet op het oorspronkelijke exemplaar.

Grafisch designer Esther van Helmont weet er alles van. “Ik kan iemand heel knap of heel lelijk maken met Photoshop. Als je het goed doet, zie je niet eens dat het bewerkt is.” Als voorbeeld noemt ze de dodge en burn tool. Ze vergelijkt dit met het contouren van je gezicht met make-up. Daarbij breng je donkere kleuren aan op plekken waar je schaduw wilt creëren en highlight je aspecten die naar voren moeten komen. Zo kun je bijvoorbeeld je jukbeenderen meer naar voren halen of je neus smaller maken.

Ook worden er vaak lichaamsdelen bewerkt: grotere billen, een smallere taille en slankere benen. Als iemand dit heel subtiel doet, valt het amper op. “In de achtergrond zie je soms vervormingen en je ziet het als ze teveel photoshoppen”, lacht ze.

Met de nieuwste Photoshop-update kunnen ook atechnische mensen zichzelf op een tropisch eiland plakken. Je klikt op de foto en hij selecteert meteen, vrij accuraat, de persoon eruit. Dan hoef je alleen nog maar een mooi achtergrondje uit te zoeken. Zie hier hoe dit werkt.