Foto: Pixabay

“Ik ging niet alleen op reis om daar alleen te zijn”, vertelt Annemaryn (23).Een trend op reisgebied is soloreizen. Dat betekent echter niet dat we op de bestemming alleen willen rondlopen.

“Het is juist heel cool om allemaal mensen te ontmoeten die ook alleen op reis zijn en samen die ervaring te hebben”, gaat ze enthousiast verder. Je ziet hoe erg ze geniet van de herinneringen aan de reis naar Thailand. Eigenlijk is ze amper alleen geweest, tijdens een tussenstop in Helsinki ontmoette ze al mensen. “Ik ben wel iemand die een soort radar heeft van: wie is er ook alleen, wie is van mijn leeftijd en wie is er Nederlands? Ik zag twee jongens bij de borden staan kijken en ik sprak ze aan, die gingen dus ook naar Thailand!”

Paniek in het vliegtuig
Ook Chantal (24) is vanaf het moment dat ze haar voeten op Thaise bodem zette, niet meer alleen geweest. In het vliegtuig had ze nog een kleine paniekaanval, toen ze een romantische film aan het kijken was. “Ik huilde, want de film was zielig. Toen had ik een paar uur een soort paniekaanval. Ik dacht: jemig Chantal, je zit moederziel alleen in een vliegtuig naar de andere kant van de wereld, wat dacht je wel niet? Gelukkig had ik op het vliegveld in Bangkok al met een meisje afgesproken, die ik via via kende, dus de vreemde omgeving voelde gelijk vertrouwd.”

Goedkoop en gezellig!
Allebei hadden ze er bewust voor gekozen om in dorms, slaapzalen, te slapen. Het is spotgoedkoop en de ideale manier om mensen te leren kennen. Je betaalt meestal zo’n vijf euro per nacht, soms maar drie. “Ik had ook een Nederlandse jongen ontmoet, waar ik uiteindelijk twee weken mee gereisd heb. Hij sliep in het begin steeds in hotelkamers, waardoor hij nog niemand had leren kennen. Terwijl ik steeds met allemaal mensen op pad ging!” lacht Annemaryn. “Toen zag hij wel in dat dat niet zo slim was.”

Ze zijn ook zelf op pad gegaan, maar waren niet vaak alleen. Chantal heeft wel een keer een fiets gehuurd en zelf, met Google Maps in de hand, Chiang Mai verkend. “Good times”, verzucht ze. Annemaryn trok soms weken met iemand op als ze naar dezelfde bestemming wilden.

Alleen op reis gaan is vooral erg populair bij Millennials, maar er is wel een groei te zien in het aantal vijfendertigplussers dat een soloreis doet. Uit onderzoek van de Vakantiebeurs blijkt dat de helft van het aantal ondervraagden al eens alleen op reis is geweest. Meer leuke feitjes over reizen lees je hieronder.