Nederland bungelt onderaan de lijst van de meest duurzame landen. Nederlandse bedrijven en de overheid proberen milieubewuster te worden, met het oog op de millenniumdoelen van 2020.  Ook studenten proberen steeds milieubewuster te gaan leven volgens Nine de Pater, redacteur van www.duurzamestudent.nl

De student

Studenten zijn een stuk milieubewuster geworden volgens De Pater. ‘Veel studies zoals bouwkunde passen hun lesmethode aan om duurzamer te worden. Ook kleine dingen kunnen helpen, zoals consumptiegedrag. Minder vlees eten en minder water gebruiken zijn natuurlijk de meest voorkomende veranderingen.’ Studenten hebben vaak niet de keuze om over te stappen op groene energie door middel van zonnepanelen omdat huisbazen deze verandering niet willen maken. ‘LED-verlichting is een alternatief dat een stuk goedkoper is en veel impact kan hebben op het energieverbruik,’ aldus De Pater.

Negatief op de kaart

Uit een onderzoek van onderzoeksbureau Good! blijkt dat er een flinke toename is in de aanleg van zonnepanelen in ons land. Er liggen nu 12 miljoen zonnepanelen in Nederland. Dat lijkt veel, maar in vergelijking met andere landen uit Europa doen we het nog steeds slecht. België doet het bijvoorbeeld een stuk beter en behoort zelfs tot de top duurzaamste landen van de wereld. Nine de Pater heeft hier een verklaring voor. ‘Nederland verdient heel veel geld aan de verkoop van aardgas. Shell is ook groot in Nederland en zij vangen veel geld met het verkopen van fossiele brandstoffen. Het beleid van de overheid is een van de redenen waarom wij het slecht doen in vergelijking met andere landen.’

Afbeelding: Pixabay