Hoewel Ajax bekendstaat om een uitstekende jeugdopleiding, is het deze transferperiode druk bezig met de aankoop van nieuw talent. Dat is niet omdat de eigen jeugd niet goed genoeg is. De kans is groot dat er spelers gaan vertrekken. 

Foto: Wikimedia, Femke Kruize – Ajax Open Training

Eerder deze transferperiode kocht Ajax al spelers als Kühn (17) en Bandé (18). De meest recente aankoop is de Deense jeugdinternational Kristensen (20). Volgens Maarten ‘Kokkie’ Vledder, Ajax-analiticus die deel uitmaakt van de AT5-rubriek ‘Kale & Kokkie’ bereiden de Ajacieden zich voor op eventueel vertrek: “Veltman heeft al aangegeven naar het buitenland te willen, spelers als De Ligt worden door de grootste clubs gevolgd. Die clubs beschikken over zodanig veel geld, dat Ajax zulke transferaanbiedingen nooit kan afslaan. Die nieuwe spelers worden binnengehaald om de lege plekken op te vullen, mochten die ontstaan.” 

Begin dit seizoen kon Ajax zich niet plaatsen voor de Europa League, mede door het slechte transferbeleid. Davinson Sánchez, een belangrijke verdediger, vertrok, waarna er geen alternatief werd gekocht. Dat viel niet iedereen in goede aard: “We hadden toen gelijk een vervanger moeten halen. Nu pakken we dat beter aan. Sterker nog; we bereiden ons voor op eventueel vertrek,” vertelt Vledder.  

Vledder is tevreden met het huidige transferbeleid. Hij vindt David Neres, toen ingekocht voor twaalf miljoen, het perfecte schoolvoorbeeld: “We hebben toen best wel een groot bedrag voor een onbekend iemand betaald. Maar Neres laat zien dat hij enorm veel potentie heeft. Hij wordt inmiddels nauw gevolgd door grootmachten als Tottenham Hotspur, die misschien wel een flink geldbedrag willen neerleggen voor hem. Die talenten van buitenaf leveren dus ook heel veel op.”