Hoera de hoelahoep bestaat 70 jaar. Wat een feest, maar dat is niet het enige goede nieuws: “Hoepelen is niet alleen goed voor je spieren, maar ook voor je mentale gezondheid”, zegt Jonina Breevaart, eigenaresse van yogacentrum Yanaha, waar ze onder andere ook hoepelles geeft. Door te gaan hoepelen kwam ze zelf uit haar burn-out.

“Hoepelen oftewel Hoelahoepen is niet alleen goed voor je buik- en rugspieren”, vertelt hoepellerares Jonina Breevaart. “Het is ook gunstig voor je brein. Door te hoepelen gaat je bloed sneller stromen, krijg je weer zuurstof in je spieren, word je vrolijker en krijg je meer energie.”

Trucjes

“Samen hoepelen schept ook een band. Het ziet er grappig uit en het creëert daardoor een fijne sfeer. Je hand-oog coördinatie wordt verbeterd en doordat je altijd nieuwe dingen kan leren wordt het niet saai. Zo kun lopen tijdens het hoepelen, op je hurken gaan zitten, tegen je natuurlijke richting in hoepelen, hoepelen met je nek, dansen tijdens het draaien en ga zo maar door.”

Burn-out

In mei 2011 kreeg Jonina een burn-out. “Ik had niet eens meer de kracht om naar de supermarkt te gaan. Tot ik op Youtube Amerikaanse filmpjes zag waar ze hoepelden en trucjes deden met de hoepel. Ik vond het er leuk uitzien en besloot het ook te proberen. Ik hoepelde zo niet alleen mijn burn-out uit, maar viel ik ook nog eens 12 tot 15 kilo af.” Hierna besloot Jonina zelf les te gaan geven. Dit resulteerde tot het opzetten van haar eigen yogastudio, waar ze onder andere ook hoepelles geeft.

Hoepelen heeft voor Jonina dus een positief effect gehad. Mocht je ooit in een dipje zitten, probeer het eens en hoepel erop los. Misschien kom je tot een verassend resultaat.