Het op voetbalgerichte Shirtje Ruilen is weer terug op tv. In het programma, gericht op sport memorabilia, komen bekende voetballers voorbij die een mooie collectie aan voetbalshirts hebben opgebouwd. Shirts waar menig voetbalfanaat van droomt, die je alleen via veilingen werkelijkheid kunt maken. 

In de eerste aflevering van het RTL 7-programma komt onder andere een gedragen shirt van Maradona voorbij, die een verzamelaar heeft bemachtigd. Voor de meeste voetbalfanaten is dat de ultieme natte droom, zo’n shirt. Tenzij je op het veld staat, is het verkrijgen van een ondertekend of gedragen tenue vrijwel onmogelijk. 

Alleen via veilingen kun je een dergelijk tenue bemachtigen. ‘De Hand van Maradona’, opgericht door Harm-Jan Deuring, organiseert zulke veilingen. Dat is het enige bedrijf in Nederland dat handelt in sport memorabilia. 

🙌 @sergioramos @francescototti

Een bericht gedeeld door De Hand Van Maradona (@dehandvanmaradona) op

Er zijn ook veilingen waar verzamelaars hun memorabilia zélf kunnen aanbieden, maar die zijn niet altijd even betrouwbaar: “Echtheid is key”, vertelt Deuring. “We zien ook aanbiedingen van mensen die een shirt hebben gevonden toen ze opa’s zolder opruimden. Soms zijn die hartstikke echt, vaker niet. Daarom zorgen we ervoor dat er altijd iemand aanwezig is op de signeersessies. Zo kunnen we de authenticiteit waarborgen.”

Sport memorabilia from Luke Thomas on Vimeo.

Mocht je een flinke spaarrekening hebben opgebouwd, dan kun je je woonkamer opleuken met een gesigneerd shirt van Messi. Anderzijds zijn aanbiedingen van sportverzamelaars ook interessant. De echtheid is dan misschien niet gewaarborgd, maar dan heb je wel een shirt van een topvoetballer in bezit.