Denk je aan leprechauns, dan denk je aan Ierland. Of ten minste, dat is wat wij dachten toen we een reis naar Ierland boekten. Vol verwachting van de groene historie vlogen we naar Dublin en op de weg van het vliegveld naar het hotel keek ik gespannen uit het busraampje, maar de allereerste leprechaun liet lang op zich wachten.

Eenmaal aangekomen in Dublin zien de straten er maar gewoontjes uit. Heel af en toe dook er een van de kleine groene wezentjes in een etalage of op een uithangbord op. Zoals bij het casino, waar een leprechaun op een flikkerend bord met zijn pot goud staat en in dikke groene letters daaronder: Luck of the Irish. De kabouter met zijn pot goud leek in Ierland helemaal niet zo groot te zijn als we dachten, tot we een souvenirwinkel binnenstapten.

In souvenirwinkels lijkt de leprechauns alomtegenwoordig. Hij is dan ook in alle vormen en maten te vinden. Van ondergoed tot volledige kostuums en van theemokken tot magneetjes. Overal waar souvenirtjes te koop zijn, kun je ze vinden. Zo kwamen we ze tegen in grote ketens als de Carrols, maar ook bij kleine winkeltjes, in de Ierse Primark, in de Claires en zelfs in de giftshop van de St Patrick’s Cathedral. Sabrina, medewerker bij de Carrols, beaamt dat leprechauns een belangrijke rol spelen in hun omzet. “We verkopen inderdaad enorm veel souvenirs gerelateerd aan leprechauns”, vertelt ze.

Maar wat is dan de reden dat deze legende alleen in souvenirwinkeltjes te vinden is? “Ieren vinden leprechauns eigenlijk maar vervelend,” vertelt freelancejournalist bij de Huffingtonpost en The Irish Times Peter McGuire. “We hebben een beetje een hekel aan ze, maar dat betekent niet dat we geen geld aan ze willen verdienen. De leprechaun is namelijk internationaal veel populairder dan in Ierland.”

Peters verklaring klinkt logisch, dat zou verklaren waarom er zo weinig diepgang zit in de talloze hebbedingetjes met de kleine kabouter. Slechts één keer kwamen we iets tegen dat de geschiedenis van de leprechaun níet volledig negeerde. Dat was een boek genaamd ‘The truth about leprechauns’. Verder hechten de meeste Ieren blijkbaar maar bar weinig waarde aan deze legende.

  • Ondanks het feit dat Ieren niet gek zijn op de mythe van de leprechauns zijn de wezens toch op vele plekken in Dublin te vinden.