Het Tata Steel Chess tournament viert zijn 80e verjaardag in Wijk aan Zee. De Nieuwsredactie spreekt met woordvoerder Tom Bottema en een aantal jongeren, die aan de wedstrijd meedoen of als publiek aanwezig zijn, over dit bijzondere schaaktoernooi. Wat er zo bijzonder aan is? “Het is het langst bestaande sporttoernooi in Nederland.”

Foto: Bente Vroomans

In sporthal De Moriaan in Wijk aan Zee duurt Tata Steel Chess Tournament tien dagen. In die dagen spelen amateurs en professionals verschillende schaakpartijen om zoveel mogelijk punten bij elkaar te spelen.

Foto: Bente Vroomans

Zo ook de Nederlandse 23-jarige Anish Giri, die op de tweede plaats van het toernooi eindigt. Het publiek loopt af en aan om naar de wedstrijden te kijken; wel muisstil, want de schakers moeten hun opperste concentratie behouden. Af en toe loopt er een schaker weg van zijn tegenstander. Even de benen strekken of naar het toilet.  Tussen de vele schakende ouderen zijn ook een paar jongeren te zien. Sommige zijn al diep in hun tienerjaren, andere komen misschien net van de basisschool. Zo is er iemand die pas voor de tweede keer meedoet, een andere al zeven jaar.