Foto: Wikimedia/Barnellbe

Dat Nederlandse reizende jongeren nog wel eens vergeten dat ze te gast zijn in een land met andere normen en waarden is geen geheim. Zo werd deze week bekend dat een 22-jarige Nederlandse man in Cambodja vastzit voor wat de plaatselijke autoriteiten ‘pornografisch dansen’ noemen.

Hieronder een lijst van andere opmerkelijke incidenten waarmee Nederlandse jongeren in het buitenland in opspraak raakten.

#1 Met de billen bloot in een Cambodjaanse tempel
Al eerder werd in Cambodja een Nederlandse vrouw gearresteerd omdat zij samen met twee mannen foto’s had gemaakt van hun billen. Dit alles gebeurde in het heilige tempelcomplex Angkor Wat, waar het verplicht is om bedekkende kleding te dragen. Het drietal werd ter plekke opgepakt en belediging van de Cambodjaanse cultuur ten laste gelegd.

#2 Opgepakt na verkrachting
Een opvallend verhaal is dat van de 22-jarige vrouw die in 2016 tijdens een vakantie werd opgepakt in Qatar. Ze zou na een avondje stappen verkracht zijn. Toen ze aangifte wilde doen, werd niet alleen de man die haar verkrachtte, maar ook zijzelf gearresteerd. Verkrachting wordt in Qatar namelijk gezien als buitenechtelijke seks en is daarmee strafbaar voor man en vrouw.

#3 Naakt poseren op een berg in Maleisië
In juni 2015 maakte de 23-jarige Nederlandse Dylan samen met een groep medetoeristen de fout om op de heilige berg Kinabalu naaktfoto’s te maken. Zij zagen het als een grap, maar de lokale bevolking nam dit hen niet in dank af. Een paar dagen na het incident vond er op de berg namelijk een aardbeving plaats die achttien mensen het leven kostte. De groep zou met hun actie de geesten hebben ontstemd en daarmee de oorzaak zijn van de beving. Deze mening werd gedeeld door lokale autoriteiten en de groep werd in hechtenis genomen. Uiteindelijk kwam Dylan met de schrik vrij; hij werd veroordeeld tot drie dagen cel en een boete van zo’n 1200 euro.

#4 In de gevangenis na scooterongeluk
De 20-jarige Tim Valk kwam in 2013 in een Vietnamese cel terecht nadat hij betrokken raakte bij een scooterongeluk waarbij een 51-jarige Vietnamees overleed. Hij kreeg de schuld van het ongeluk, omdat hij zonder rijbewijs reed. Volgens Tim kon hij er niets aan doen omdat hij plotseling door een spookrijder werd geraakt. Hierdoor verloor hij de macht over zijn stuur en reed in op de Vietnamese voetganger. Uiteindelijk zat hij twee maanden vast.

# 5 De Taj Mahal swaffelen
In 2008 raakte een 20-jarige student tijdens een studiereis naar India in opspraak omdat hij bij de wereldberoemde Taj Mahal zijn jongeheer uit zijn broek toverde en het grafmonument begon te ‘swaffelen’. De actie werd gefilmd door medestudenten en later op internet geplaatst. De jongen is hierna van school gestuurd.