Beeld: livestream van NASA

Vandaag is de wereld getuige geweest van een heel bijzonder natuurfenomeen: een combinatie van de blauwe, super- en bloedmaan. Deze zeldzame blauwe superbloedmaan was voor het laatst te zien in het jaar 1982. In Nederland hadden we minder geluk, hier konden we slechts de blauwe supermaan zien. En zelfs dit was moeizaam. Het was namelijk klaarlichte dag.

Het verschijnsel van de blauwe maan betekent niet dat de maan blauw van kleur is, maar dat het de tweede volle maan is in één kalenderjaar. De blauwe maan is om de twee jaar te zien en komt dus relatief vaak voor. Wel is het bijzonder dat dit fenomeen hier in Nederland gecombineerd gaat met een supermaan, dit is wanneer de maan dichter bij de aarde staat en daardoor groter en helderder is. “Helaas is dit laatste vandaag amper te zien. Maar de supermaan komt zelfs nog regelmatiger voor dan de blauwe maan”, vertelt Marieke Baan, woordvoerster van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie.

Volgens Baan moeten we niet getreurd zijn. Op 27 juli van dit jaar zal er ook vanuit Nederland een totale maansverduistering te zien zijn. Dit is echter niet zo bijzonder als de blauwe superbloedmaan die waargenomen kon worden vanuit Noord- en Zuid-Amerika. “Hier in Nederland was het al licht, dus wij konden het hier niet zien”, besluit Baan.

De zeldzame maansverduistering was live te volgen via een goedbekeken livestream van NASA.