Verhalen over het zien van leprechauns zijn talrijk in Ierland. Mark Ó Géaráin, manager van het National Leprechaun Museum in Dublin, vertelt dat er rond 1916 in het Phoenix Park een ‘leprechaun’ gevonden is. Dit was echter geen kleine, groene kabouter met een pot goud. Wat het gevonden wezen waarschijnlijk wél was, is van een veel sombere aard.

“De ‘leprechaun’ was al dood op het moment dat een man hem vond. Hij mummificeerde het lichaam van het wezen en legde het ten toon in zijn huis”, vertelt Ó Géaráin. “Die man had een dochter. Ik ben haar ooit een keer tegengekomen en zij vertelde me dat het gemummificeerde lijk in een kleine kist in de huiskamer lag.”

Het zal nooit duidelijk worden of het gevonden wezen echt een leprechaun was. Ó Géaráin denkt dat het wezen een heel andere oorsprong had. “Ik geloof niet dat het echt een ‘leprechaun’ was”, vertelt hij. In die tijd was het namelijk taboe om een kind te krijgen als je niet getrouwd was. Daarom gebeurde het regelmatig dat vrouwen een abortus bij zichzelf pleegden en de foetus ergens verstopten of begroeven. “Ik denk dat de kans groot is dat die man gewoon een foetus heeft gevonden, in plaats van mythisch wezen”, vertelt Ó Géaráin.

Voor één ding kan Ó Géaráin echter geen verklaring bedenken. “Toen ik die dochter ontmoette vertelde ze me dat de ‘leprechaun’ op een ochtend was verdwenen. Ze vertelde me dat haar vader dacht dat zij en een vriendin met het wezen hadden gespeeld en het kwijt waren geraakt.” De dochter vertelde hem dat ze de avond daarvoor een luid gegrom van buiten had gehoord.

“Zij dacht dat het wezen verdwenen was omdat die grom van de avond daarvoor van een Cu Sith moest zijn.” Een Cu Sith is een mythische hond die dode, magische wezens terug brengt naar hun eigen wereld. “Dat was voor haar de enige verklaring”, verteld Ó Géaráin.