Leprechauns zijn populairder in het buitenland dan in Ierland zelf. Volgens Claire Doohan, archivist bij de National folklore Collection, geloven Ieren eigenlijk helemaal niet in leprechauns en hechten ze maar weinig waarde aan deze legende. Een van de mythes waar Ieren meer in geloven zijn de feeën.

Het beeld dat veel mensen hebben van feeën klopt helemaal niet. In de Ierse mythologie zijn feeën helemaal geen kleine, glitterende wezentjes met vleugels. Ze zijn even groot als mensen en vleugels hebben ze ook niet.

Feeën vinden het leuk om mensen te straffen als ze iets fout hebben gedaan, als ze bijvoorbeeld huizen op feeënwegen plaatsen. Dat doen de feeën door het stelen van geliefden, zoals een kind. Maar feeën hebben vele regels en als ze iets wegnemen, moeten ze er ook iets voor teruggeven. Het vervangen kind wordt dan een wisselkind genoemd.

Het wisselkind ziet er precies hetzelfde uit als het gestolen kind, maar vaak toont het totaal ander gedrag. Een kind dat heel erg lief en rustig is, kan zo van de een op de andere dag veranderen in een huilend, vervelend kind. Vaak weigert het kind dan ook te eten, waardoor het sterft.

Om zich tegen de feeën te beschermen, gebruiken mensen vaak ijzer. De magische wezens kunnen er namelijk erg slecht tegen: één kleine aanraking en hun huid begint al te smelten. Zo staat een hoefijzer boven de deur niet voor het aantrekken van geluk, maar juist om het ongeluk, zoals de feeën, buiten te houden.

Volg ons ook op instagram: @dublin_travelers