Al in de Romeinse tijd werden er paardenrennen gehouden. Deze eeuwenoude sport is erg groot in landen als Frankrijk en Engeland, maar in Nederland lijkt hij met uitsterven bedreigd. Mensen met een hart voor deze sport, zoals Gerard Koop, baanmanager van renbaan Duindigt, vrezen voor de toekomst van het paardenrennen.

Over het paardenrennen

In deze tak van de paardensport wordt verschil gemaakt tussen het racen in galop (rennen), of het racen in draf (draverijen). Dit laatste kan zowel voor de wagen als onder het zadel.

Voor de rensport wordt vaak het Engels Volbloed gebruikt, dit is een ras met veel pit, dat bekend staat om zijn snelheid. Het ras is erg gevoelig en heeft een enorme werklust. Daarbij zijn ze vaak klein en compact gebouwd. Dit alles maakt dat het paard perfect is voor op de renbaan.

Rennen

Voor de draverijen worden vaak Dravers gebruikt. De naam van het ras zegt het al, dit paard is speciaal gefokt voor deze sport. Ze kunnen zowel voor de sulky (een kleine wagen) als onder het zadel lopen. Net als het Engels Volbloed heeft de Draver een looplustig en gevoelig karakter. Het paard is slank gebouwd en heeft een gespierd achterwerk en achterbenen.

Draven voor de sulky

Klik op de foto’s voor video’s van draverijen en rennen