En als je het al kunt, kun je het Nederlands jongleerfestival jaarlijks bezoeken. “Het festival trekt jongleurs van alle windstreken aan om van elkaar te leren, samen te werken én voor de sfeer”, vertelt mede-organisator Ivo Vastré.

Jongleren from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Jongleren heeft ook een professionele kant. Zo bestaat er een Nederlands kampioenschap jongleren. Bij sportjongleren draait het vooral om het doen van moeilijke trucs en het breken van records. “Jongleren kost training, inspanning en discipline”, vertelt Ivo. “Jongleurs zijn vaak erg fanatiek en trainen soms zelfs ’s nachts om zo goed mogelijk te worden.”

Maar volgens Ivo wordt jongleren vaak als hobby beschouwd. “Voor mij is het ook meer een hobby. Het is gewoon heel erg leuk om te doen en voor mij hoeft het ook geen wedstrijdelement te bevatten.”