Door Bob Rekelhof en Michael Jupijn

Duurzaamheid is een ‘hot topic’. We zien steeds meer duurzaam voedsel in de winkels, zonnepanelen en windmolens groeien als paddenstoelen uit de grond en er is een toenemende vraag naar zogenaamde ecowijken. Menno de Lange, voorzitter van Stichting Droomwonen Brabant, ondersteunt een initiatief dat een ecowijk wil bouwen in Breda. De Lange zegt dat tweehonderd huishoudens in Breda interesse hebben in een dergelijke wijk. De stichting treft nu voorbereidingen voor de bouw van de ecowijk.

Informatiebijeenkomst over de plannen voor een ecowijk (Bron: Brundtland)

In Breda vond vrijdag 1 februari 2018 een informatiebijeenkomst plaats over de aankomende ecowijk in Teteringen. Stichting Droomwonen Brabant, Stroom Architecten en de sinds afgelopen week opgerichte coöperatie Brundtland organiseerde de bijeenkomst. De coöperatie bestaat uit een aantal Bredase burgers, die tevens initiatiefnemers zijn van de wijk. Volgens voorzitter van de coöperatie Arwi Klip word je als losse huishoudens niet serieus genomen. Om meer invloed uit te oefenen startten ze een coöperatie. Mensen die in de wijk willen wonen, kunnen zich aansluiten bij de coöperatie. Zij gaan het gebied samen vormgeven.

Volgens De Lange kan de coöperatie op zo’n grote schaal niet blijven beslissen met zo velen, dus wordt de wijk later verdeeld in buurtschappen van zo’n vijftien á twintig woningen. Hierdoor is elk buurtschap straks anders vormgegeven: de ene wat extremer ecologisch dan de andere.

(Don’t worry! Tekst gaat verder onder foto.)

De eerste tekeningen van de ecowijk (Bron: Coöperatie Brundtland)

Biobased en nul op de meter

In de wijk zijn een aantal basisvoorzieningen die bijdragen aan de duurzaamheid. Zo vertelt De Lange dat alle woningen gasloos zijn, nul op de meter en gebouwd van biobased materialen. ‘Gasloze woningen’ is een term die de meesten wel kennen, maar nul op de meter en biobased materialen blijven nog vaag. Bij nul op de meter woningen spreken we van huizen waarvan het energieverbruik wordt teruggebracht naar nul. Dit wordt gedaan met slim gebruik van energieverwekkers en energiebesparende voorzieningen. Biobased materialen zijn materialen gemaakt van plantaardig materialen, zoals hout, stro en bamboe. Straks kan zelfs gebouwd worden met bioplastics gemaakt van suikers.

Naast de standaard duurzame voorzieningen, komt er een voedselbos en hebben bewoners de mogelijkheid tot het gebruik van deelauto’s. Bewoners kunnen straks zelf kiezen of ze hieraan mee doen of niet. Volgens Klip worden de collectieve voorzieningen betaald van de maandelijkse bijdrage van de bewoners. Zij kunnen zelf beslissen (per buurtschap) waar zij geld aan besteden.

Ecowijken in Nederland

Breda is niet de eerste stad waar er plannen zijn om een ecowijk te bouwen. In Nederland zijn er momenteel al ruim 25 ecowijken. Zo ook in het Overijsselse Olst. Daar staat sinds 2014 een ecowijk verborgen in het landschap.

Benieuwd naar het volledige interview? Klik hier! 
Of heb je toch liever een rondleiding door de wijk, klik dan hier!

Studenten duurzaam?

Het leven van de meeste studenten bestaat uit halve liters, geestdodende colleges, kleine studentenkamers en seks op piepende bedden. Jullie herkennen het vast! Toch zijn hier en daar studenten steeds vaker bezig met duurzaamheid. Dat is af te lezen uit de nieuwe jongereninitiatieven die hier en daar verschijnen, zoals de jonge klimaatbeweging (opgericht in 2016) en de website met de top 100 duurzaamste jongeren die nu enkele jaren bestaat. Aangezien nog niet iedereen even duurzaam is, geven deze twee dames van Green Keys tips om zo milieubewust mogelijk te leven.

Zoals je ziet is het heel simpel om al iets duurzamer te leven. Iedereen kan er een beetje op letten, zonder dat je echt je woonomgeving hoeft te veranderen. Anders dan de bewoners van Aardewijk dus. Toch benieuwd hoe het er daar uitziet? Check hieronder dan de foto’s van dit indrukwekkende ecodorpje!

(Oeps! De fotoreportage werkt even niet. Wij gaan het even fixen!!) 

Hoe geïnspireerd ben jij door dit artikel?
 • Ik ga er gewoon wel opletten, maar wil wel normaal kunnen blijven leven 100%, 1 stem
  1 stem 100%
  1 stem - 100% van alle stemmen
 • Nouuu, ik betaal toch niet voor mijn energie 0%, 0 stemmen
  0 stemmen
  0 stemmen - 0% van alle stemmen
 • Ik ga meteen een ecowijk opzetten bij mij in de buurt! 0%, 0 stemmen
  0 stemmen
  0 stemmen - 0% van alle stemmen
 • Ik ga iedereen vertellen over dit concept! Echt dope shit! 0%, 0 stemmen
  0 stemmen
  0 stemmen - 0% van alle stemmen
Totaal aantal stemmen: 1
Stemmers: 1
februari 3, 2018 - maart 29, 2018
De poll is beëindigd

Thanks voor het delen van je mening #Democratie