Leyton Orient, een volksclub uit Londen, is in een neerwaartse spiraal terecht gekomen. De ploeg speelde lang op het derde niveau. Nu spelen ze in de National League, het vijfde(!) niveau. Clubwatcher van Leyton Orient en sportjournalist van Archant, George Sessions, vertelt meer over de historie van de club en het slechte beleid.

 In 2014 was Leyton Orient dichtbij promotie naar de Championship. Vier jaar laten staan ze 19de in de National League door drie opeenvolgende degradaties. ‘’Ex-eigenaar Barry Hern verkocht de ploeg het seizoen erna, na twintig jaar de eigenaar te zijn geweest. De Italiaanse ondernemer Francesco Becchetti kocht de ploeg van Hern en investeerde veel geld om nieuwe spelers te halen,’’ verklaart Greg Sessions. Doordat de nieuwe spelers en de coach elkaar niet kenden, kon het team niet goed presteren en werd de trainer al snel ontslagen. De resultaten bleven tegenvallen en de vele nieuwe trainers die werden aangenomen konden het tij niet keren. ‘’De ploeg was aan het begin van het seizoen nog een grote kanshebber op promotie uit de League One, maar uiteindelijk degradeerden ze naar de League Two.’’

Ondanks de slechte resultaten trekt de club nog altijd veel bezoekers aan. De club staat midden in een woonwijk, net buiten het centrum van Londen. Het Matchroom Stadium heeft een capaciteit van ruim 9000 zitplekken en is daarom ook één van de grootste clubs in de divisie. ‘’Leyton heeft een enorme trouwe fanbase dankzij het lange bestaan, er komen nog steeds gemiddeld tussen de vijfduizend en zevenduizend bezoekers naar de thuiswedstrijden,’’ verklaart Sessions.

Degradatie op degradatie

Na gedegradeerd te zijn door een drama van een seizoen, werd er voor de zoveelste keer een nieuw trainer aangesteld. Kevin Nolan, oud professional van onder andere West Ham United, ging het proberen om de ploeg weer op de rit te krijgen. Ze speelden goed voetbal, maar na een paar slechte wedstrijden besloot het Italiaanse bestuur Nolan te ontslaan. ‘’Fans waren ontevreden met het beleid van de club door het trainerscarrousel van Becchetti. Leyton Orient kwam bovendien in financiële problemen door het wanbeleid van het bestuur, wat leidde tot degradatie naar de National League’’, legt Sessions uit. ‘’Na deze opeenvolgende degradatie bestormden de fans het veld in protest. Becchetti besloot toen op te stappen als eigenaar van Orient.’’

Het verleden, heden en de toekomst

Leyton Orient is een club met een rijke historie. Ze hebben in 1978 de halve finale van de FA Cup gehaald door het grote Chelsea te verslaan, het hoogtepunt van de club. Dat was echter niet het enige opmerkelijke aan de geschiedenis van de club. ‘’Leyton Orient was de eerste ploeg die tijdens de Eerste Wereldoorlog spelers naar het front in Frankrijk stuurde. Later volgden veel andere Britse ploegen. In de Slag aan de Somme stierven drie spelers die tot op de dag van vandaag nog steeds ieder jaar herdacht worden.’’

Tegenwoordig is de club in handen van de Brit Nigel Travis, bestuursvoorzitter van Dunkin’ Donuts. De ploeg staat er nu financieel beter voor, maar de successen blijven nog uit. ‘’De kans Orient dit seizoen promoveert naar de League Two is nihil, maar als de club financieel stabiel blijft en een goed beleid aanhoudt dan is het niet gek om te denken dat ze binnenkort weer terug kunnen keren op hun oude niveau.’’


Leyton Orient by Tom van Beurden on Exposure

Bron plaatje: http://www.geograph.org.uk