Het tweede gedeelte van het donordebat in de Eerste Kamer richtte zich dinsdag voornamelijk op één onderwerp; de rol van de nabestaanden. Geen vetorecht maar wel het laatste woord, een afspraak die volgens PvdA’er Nooren vastgelegd moet worden. In het wetsvoorstel van initiatiefneemster Pia Dijkstra, D66, staat dit niet zo uitgebreid beschreven.

Dijkstra beantwoorde alle vragen over de kwestie in de hoop de twijfelende partijen over te halen. De rol van de nabestaanden zou niet vastgelegde hoeven worden, het zou zichzelf wel uitwijzen. Volgende week zal de Eerste Kamer stemmen over het wetsvoorstel.

Dit moet je weten over de wet:

1. Dit is de wijziging waarover het gaat
Op dit moment ben je géén donor tenzij je dit aangeeft. Je kan nog steeds keuzes maken over wat je wil doneren en wat niet. Als je niet geregistreerd staat ligt de keuze bij de nabestaanden. Als de wijziging van Pia Dijkstra goedgekeurd wordt door de Eerste Kamer, zal het nét even anders gaan. Bij geen registratie maak je geen bezwaar tegen orgaandonatie.

2. Je bent niet automatisch donor
Het is niet zo dat je automatisch donor bent zodra de wijziging ingevoerd is. Iedereen krijgt een brief binnen met de vraag of ze donor willen worden. Bij geen gehoor krijg je de brief nogmaals toegestuurd. Als je deze dan ook niet invult dan komt er in het systeem “geen bezwaar” te staan. Je krijgt dus zeker nog de mogelijkheid om na te denken wat jij met je organen wilt doen na je dood. Bovendien hebben de nabestaanden het laatste woord.

3. Met een close-call door de Tweede Kamer
In september 2016 kwam het voorstel door de Tweede Kamer. Met 75 stemmen voor en 74 stemmen tegen was het een spannende uitslag. Het had er zelfs ander uit kunnen zien als Frank Wassenberg zijn dag anders had ingepland. Als Wassenberg wel had kunnen stemmen, was de wet niet door de Tweede Kamer gekomen. Dan waren de stemmen 75 tegen 75 geweest en was het voorstel van tafel geveegd.

Dinsdag kon je drie uur lang live het debat volgen via de nieuwsredactie. Wil je het teruglezen? Check dan snel hieronder!