Door de toename van het toerisme in grote steden wordt Airbnb steeds populairder. Ook in Nederland wordt dit platform waarop men accommodaties kan aanbieden of boeken steeds groter. Tot grote schrik van de verhuurders in Rotterdam is er een strenge regel opgelegd door de gemeente van de stad: een woning mag nog maar zestig dagen in een jaar worden verhuurd.

Door het verlagen van de aantal dagen dat een woning mag worden verhuurd denkt de gemeente Rotterdam ‘Amsterdamse toestanden’ te voorkomen. Bewoners van de steden zeggen last te hebben van het overmatig toerisme. Niet alleen de groei van vakantieverhuur in particulieren woningen zorgen voor overlast, ook worden huizen vaker gebruikt om te verhuren dan om in te wonen.

Overlast
Zo vermeldt de gemeente Rotterdam in het rapport van het College van Burgemeester en Wethouders dat volgens Airbnb er 13.000 adressen worden aangeboden in Rotterdam op hun website. In Amsterdam loopt dit aantal zelfs op tot 18.000 adressen. Aan de hand van deze aantallen besluit de gemeente Rotterdam preventief nadere regels te stellen aan het aanbieden of boeken van accommodaties. Dit om negatieve effecten van de (ver)huur tegen te gaan.

Theo Breimer, woordvoerder van wethouder Simons van de gemeente Rotterdam, zegt het volgende over de regel: “Voordat we de 60 dagen hebben vastgelegd, is geprobeerd om dat af te stemmen met Airbnb en de grote steden van Nederland. Met Airbnb is dat helaas niet gelukt, maar met de grote steden wel”. Volgens Theo is het een redelijke termijn, omdat het nog steeds mogelijk blijft om te verhuren. “De regel is ook zeker niet tegen Airbnb of welke ‘verhuurmaatschappij’ dan ook. Het is bedoeld om overlast aan te pakken en concurrentie met hotels te voorkomen”. Van de grote steden in Nederland heeft ook Utrecht gekozen voor de strengere regel.

Geen regels
Andere steden in Nederland schijnen minder last te hebben van de strenge Airbnb-regels. Maurits Kortbeek, Airbnb verhuurder in Tilburg, denkt dat de bewoners in zijn stad geen last hebben van de toeristen die gebruik maken van Airbnb. “In Tilburg mogen we nog zelf bepalen hoeveel dagen in een jaar we een woning verhuren, vertelt Maurits.

Voor veel verhuurders in grote steden is het een behoorlijke domper. Dit zullen zij dan ook voelen in de portemonnee. Maren, die ook haar huis verhuurd via Airbnb, denkt dat er regelmatig misbruik zal ontstaan. Maren: “Als je geen kamer reserveert kan je het mobiele nummer van de verhuurder niet zien. Maar je kan je mobiele nummer wel op een speciale manier doorsturen. Ik denk dat er via deze weg toch mensen illegaal kunnen bijboeken”.

(De achternaam van Maren is bekend bij de redactie)