Afbeelding: Pixabay

België, we zijn er in televisieland redelijk afhankelijk van en andersom is dat ook het geval. Ongeveer vijftig programma’s, zowel nu als vroeger op de buis, komen uit ons buurland. Nu is het Belgische De Slimste Mens in Nederland heel populair.

Afgelopen maandag tikte het programma de 1.3 miljoen kijkers aan. Meer dan een miljoen kijkers halen doet de Nederlandse versie van De Slimste Mens op vaste basis. De quiz komt oorspronkelijk uit België en is gemaakt en bedacht door het Belgische productiebedrijf Woestijnvis.

Man Bijt Hond kennen we ook allemaal. Het is een Belgisch programma wat van 1999 tot en met 2015 ook op de Nederlandse televisie te zien was. Met ‘Koppensnellers’ doet Nederland wat terug voor de Belgen. Het programma werd na een naamsverandering ook in België op de televisie vertoond.

Nu wordt er ook samengewerkt door de Nederlanders met de zuiderburen. ‘Temptation Island’ is een populair voorbeeld; vier koppels uit Nederland en België worden van elkaar verwijderd om te bewijzen dat ze de verleiding van acht onbekende verleiders kunnen weerstaan.

TV-recensent voor het NRC, Arjen Fortuin is voor samenwerking: “Ik heb niet het idee dat het veel invloed heeft op de kwaliteit van de programma’s. ‘Buurman wat doet u nu?’ Vind ik best aardig en iets als ‘Allah in Europa’ verdient overal veel kijkers. Ik denk dat uiteindelijk de doelstellingen van een programma als ‘Temptation Island’ de kwaliteit bepalen, niet de precieze herkomst van de productie.”