Powernappen leidt niet alleen bij volwassenen tot verbetering van prestaties. Ook studenten zijn productiever na een dutje tijdens het studeren. “Je kunt het zien als een prettige manier van leren”, vertelt wetenschapsjournalist Mark Mieras.

“Wanneer studenten gaan powernappen zetten ze alle informatie die ze die dag binnen hebben gekregen op een rijtje.” Mark legt uit dat een dutje doen een verrassend groot effect heeft op de prestaties van studenten. “Niet het slapen zelf, maar de fase naar de powernap toe, zorgt ervoor dat het brein even rust krijgt. Je zet je hersenen dan in de vrije toestand, net zoals je een auto in de vrij zet. Hierdoor word je creatiever.” Mark voegt toe dat powernappen niet alleen de creativiteit van de studenten verhoogt. “Ook de concentratie en het geheugen wordt beter. Verder maken ze minder fouten en ze zijn optimistischer. Door deze directe effecten van een powernap, verloopt de dag van studenten gewoon anders: ze zijn ‘s middags productiever en daardoor gaan ze vrolijker naar huis.”

Volgens Mark kunnen studenten het beste rond 3 uur powernappen. “Het moet wel niet langer dan 10-20 minuten duren, anders val je in een te diepe slaap.” De wetenschapsjournalist vertelt dat deze 10-20 minuten een hele bijzondere eigenschap hebben. “Je zou zeggen dat je een hele nacht slaap nodig hebt om creatiever te worden, maar een powernap versterkt de aandacht van studenten en zorgt ervoor dat het brein opgefrist wordt.”

Picture: Flickr.com