Foto: Koen Bakker

PEC Zwolle heeft dinsdagavond een stap in de richting van een topklassering gedaan. In een ijskoud Mac3Park Stadion won de ploeg van John van ’t Schip met 3-2 van SC Heerenveen, dat nu op negen punten achterstand staat van de Zwollenaren.

PEC maakte het zichzelf in de tweede helft erg moeilijk, ondanks een ijzersterk begin. De Zwollenaren voetbalden simpel onder de druk van de Friesen vandaan en creëerden zo meerdere mogelijkheden. Youness Mokhtar en Younes Namli misten nog grote kansen voordat spits Wouter Marinus de 1-0 binnen kopte op aangeven van Mokhtar in de 24e minuut. Mokhtar was voor het halfuur alweer betrokken bij een doelpunt; een splijtende pass zorgde voor een mooie goal van Namli.

SC Heerenveen vecht zich terug

SC Heerenveen leek machteloos. De uitsupporters waren het daarmee eens; vlak voor rust klonk er uit het uitvak ‘voetballen, voetballen’. Het leek alsof het team van Jurgen Streppel dit als motivatie meenam naar de rust, want na rust was Heerenveen lang de bovenliggende partij. Het kwam zelfs tot een doelpunt van rechtsback Denzel Dumfries, die op het randje van buitenspel makkelijk kon binnen tikken na goed werk van Arber Zeneli.

Het leek er even op alsof de Friesen minimaal een punt zouden mee gaan nemen uit Zwolle. De show van Mokthar was echter nog niet voorbij, want ook bij de 3-1 was hij betrokken. In de 72e minuut strandde zijn actie in de zestien van Heerenveen, waarna Mustafa Seymak de bal kon oppikken en in de korte hoek kon binnen schieten. Zwolle had weer een gat van twee doelpunten geslagen.

Spannend slot

Tien minuten voor tijd kwam Heerenveen weer dichterbij. Het was Dumfries, die na goed werk over de rechterflank de bal kon voorbrengen en Reza Ghoochannejhad kon zo binnenlopen. De slotfase was nog erg spannend, maar dichter bij een goal dan een afstandsschot van Zeneli (zijn schot ging voorlangs) kwam Heerenveen niet.

Toekijken

Zwolle wint dus en sluit daarmee een lastige periode met blessures en schorsingen af: “Ik heb de eerste helft een heel goed collectief gezien. De tweede helft was iets minder, maar we scoren op een heel goed moment de 3-1, dat kwam ons goed uit,” aldus een opgeluchte van ’t Schip.

SC Heerenveen-trainer Streppel was zichtbaar teleurgesteld na de wedstrijd. Hij zei na afloop over de eerste helft: “We waren niet slecht, we waren verschrikkelijk slecht. Daarna richtten we ons op en dachten we op de bank even dat we erop en erover zouden gaan. Het mocht echter niet zo zijn vandaag.” SC Heerenveen kan, als VVV en ADO Den Haag hun wedstrijden winnen, zomaar uit het linker rijtje verdwijnen. Dat terwijl PEC Zwolle de druk bij Feyenoord heeft gelegd. Als de Rotterdammers niet winnen, komen de Zwollenaren op een mooie vierde plaats komen te staan in de Eredivisie.

Door: Koen Bakker & Noa Schoffelen