Foto: Wikicommons / M. Smelter

Nederland gaat dit jaar 18 medailles winnen op de Olympische Spelen, als we databedrijf GraceNote moeten geloven. Ze heeft een schatting gemaakt en denkt dat Team Oranje zeven gouden, zeven zilveren en vier bronzen medailles naar binnen harkt. Dit zijn zes medailles minder dan vier jaar geleden in Sotsji.

In Sotsji behaalde Nederland 24 medailles, dat is een record voor ons kikkerlandje. Ook GraceNote denkt dat Nederland dit in Pyeongchang niet gaat halen. Frank Woestenburg, oud-sportjournalist bij de Telegraaf, sluit zich aan bij GraceNote en is van mening dat Nederland niet weer zoveel medailles binnensleept. “Vier jaar geleden in Sotsji viel alles net de goede kant op en wonnen we heel veel medailles. Ook denk ik niet dat we 18 medailles gaan halen, het aantal zal tussen de 15 en 18 liggen.”

De toppers van Oranje
Volgens GraceNote zijn de grote kanshebbers Sven Kramer, Kjeld Nuis, Jan Smeekens en Sjinkie Knegt. “Ik kijk enorm uit naar de tien kilometer rit van Sven Kramer, hij heeft daar nog nooit goud gewonnen en dit is zijn laatste kans. Dat is wel iets waar iedereen met hem meeleeft,” zegt Woestenburg. Ook Ireen Wüst maakt kans op een aantal medailles, maar volgens Woestenburg heeft ze een enorme concurrent er bij. “Ik denk dat Antoinette de Jong de verassing wordt dit jaar. Ze heeft al van Wüst op de drie en vijf kilometer gewonnen.”