Thomas Cook en dochteronderneming Neckermann Reizen introduceerden deze week een experiment waarin vakantiegangers een ligbed kunnen reserveren voor vijfentwintig euro. “Dit zal veel irritatie wegnemen bij de vakantieganger”, zegt Thomas Cooks woordvoerster Hanita van der Meer.

20% van de ligbedden wordt verhuurd voor 25 euro per stuk. De andere 80% van de ligbedden blijven vrij verkrijgbaar. “Het bedrijf heeft jarenlang onderzoek gedaan en dit is volgens ons de beste oplossing“, zegt Van der Meer. Ook denkt de woordvoerster dat veel concurrenten zullen volgen. “Het heeft veel aandacht gehad in de media, ik denk dat de andere reisorganisaties niet stil blijven zitten.”

Lieke Peters, PR manager bij Zoover, sluit zich aan bij de woorden van Van de Meer.” Ik vind het een uitstekend plan. Dit is de enige oplossing voor het probleem.” In de lijst van grootste vakantie ergernissen staat handdoekje leggen op plaats drie. “Ik hoop dat het experiment met de ligbedden goed uitpakt. Misschien gaan we er zelf ook nog onderzoek naar doen, omdat veel vakantiegangers het een belangrijk punt vinden.”

Alternatief

Een alternatieve oplossing is de Sunbreaker van Theo van den Dungen. De Sunbreaker is een parkeerschijf voor ligbedden. Als de ‘schijf’ op een ligbed ligt, mag de claimer van het bed een uur weg zijn. Als de tijd verstreken is dan kan het ligbed door iemand anders worden geclaimd. Van den Dungen sprak over het concept met Thomas Cook. “Helaas voor mij hebben ze gekozen voor het reserverings-idee, maar ik ben wel blij dat ze wat aan het probleem gaan doen.” De Sunbreaker is nooit van de grond gekomen. De hotels waren niet bereid om hun beleid ervoor aan te passen.

Van den Dungen heeft nog wel zijn twijfels over het experiment Thomas Cook en Neckermann reizen. “De mensen die hebben gereserveerd kunnen de hele dag van het ligbed gebruik maken, maar als ze er een dag niet zijn dan blijft het de hele dag leeg.” Volgens de uitvinder is er momenteel nog geen echte oplossing. “Momenteel zijn er meer klanten dan ligbedden. Door het reserveren zullen er juist meer problemen ontstaan.”