Foto: Flickr / Philippe Crochet – Jimmy Bolcina – Vincent Kalut

Ruud Vormer heeft woensdagavond de Gouden Schoen in België gewonnen. Hij is de derde Nederlander die deze prijs weet te bemachtigen. De 29-jarige middenvelder van Club Brugge hield in de strijd Leander Dendoncker (Anderlecht) en Youri Tielemans (Monaco) achter zich.

Louis van Gaal zei tijdens de uitreiking van de Gouden Schoen dat Vormer ‘geen wow-speler’ is, maar wel de beste normale speler. Toch een aparte keuze, waarom dan niet de ‘wow-speler’? Volgens Bjorn Goorden, journalist van Voetbal International, komt dit door zijn groei en mentaliteit. “Vormer is zeker geen speciale speler. Niet extreem getalenteerd, maar wel nét iets beter. En met zijn geweldige mentaliteit is hij van bovengemiddeld gegroeid naar zijn huidige status van Belgisch Voetballer van het Jaar.”


Een eerdere samenwerking
Ruud Vormer is nog nooit geselecteerd voor het Nederlands elftal, maar met Koeman kan dit nog wel eens een andere wending nemen. Ronald Koeman kent Vormer al langer, hij heeft met hem samen gewerkt bij Feyenoord. Dat is volgens Goorden niet de enige reden dat Koeman voor Vormer kan kiezen. “Vormer doet het echt bijzonder goed op dit moment, en is bij veel doelpunten van Club Brugge direct betrokken. Dat is van grote waarde voor een middenvelder.”

Niet alleen positief
Toch zijn er ook wel wat nadelen aan een wat oudere speler. “De Jupiler Pro League stelt internationaal gezien niet heel veel voor, in mei wordt Vormer alweer dertig en de afgelopen tijd stonden een aantal erg talentvolle middenvelders op met wie Koeman waarschijnlijk beter kan bouwen,” zo besluit Goorden.