Het Unicode Consortium kondigt aan dat er zo’n 157 nieuwe emoji bijkomen. Smartphone gebruikers kunnen deze emoji waarschijnlijk vanaf augustus of september gebruiken in apps als Messenger en Whatsapp.

Iedereen met een smartphone herkent de emoji wel. Ze zijn er in steeds meer soorten en maten. Volgens emoji-expert Lilian Stolk verstuurt ongeveer tachtig procent van de mensen wel eens een emoji. “Emoji zijn super populair en veel mensen gebruiken ze, dus kennelijk zijn ze belangrijk voor ons”, aldus Stolk.

Communiceren met beeld
Dat we veel emoji gebruiken heeft ook gevolgen. “Een effect is bijvoorbeeld dat we met emoji weer meer met beeld gaan communiceren. Ons schrift begon ooit met hiërogliefen, wat ook afbeeldingen waren. Die zijn in de loop der tijd steeds abstracter geworden, tot uiteindelijk ons alfabet. Met emoji is beeld weer terug in ons schrift.”

Verwijder oude emoji
Volgens Stolk blijft het belangrijk om nieuwe emoji te blijven ontwikkelen. “Het is belangrijk om een voor iedereen goed functionerende beeldtaal te hebben, maar ik weet niet of de manier waarop dat nu gebeurd het meest effectief is. Er zijn heel veel symbolen en er gaat ook nooit een symbool weg. Zo is er nog steeds een mini disk-emoji of een floppy-emoji.” Het kan dus ook teveel worden volgens Stolk.

Unicode Consortium

Het Unicode Consortium, ook wel ‘emoji-raad’ genoemd, is een internationale non-profit organisatie. Zij zetten veelgebruikte taal om naar afbeeldingen. Elk jaar voegen zij zo’n 60 nieuwe symbolen toe aan het internationale emoji-toetsenbord.