Vind jij het ook zo vervelend dat je een uurtje korter kan slapen als de zomertijd ingaat? Het Europees Parlement blijkbaar niet. Zij besloten donderdag dat de zomer- en wintertijd binnenkort nog niet verdwijnen. Actiegroep Stop de Zomertijd vindt het een ‘laffe beslissing’.

Het Europees Parlement wil dat er eerst goed onderzoek gedaan wordt naar de gevolgen van het verzetten van de klok. Anouk Verhaaff van de actiegroep Stop de Zomertijd ziet daar het nut niet van in: “Er is inmiddels al zoveel onderzoek gedaan naar de gevolgen.” Uit de meeste onderzoeken blijkt dat de lichamelijke gevolgen groot zijn. Door het verstoren van de biologische klok ontstaat er slaapgebrek. Dat kan leiden tot lusteloosheid en depressie.

De zomertijd blijft dus nog even, maar toch is Verhaaff blij dat het Europarlement serieus naar de zomer- en wintertijd gaat kijken. “Dat is een kleine overwinning en een eerste kleine stap naar het einde van de zomertijd”, zegt Verhaaff.

De Europese Unie voerde de zomertijd in om het energieverbruik omlaag te brengen. Doordat we de klok verzetten hebben we langer daglicht en hoeven we de lichten niet zo lang aan te hebben. Het is de vraag of dat opweegt tegen de lichamelijke gevolgen.

Heb jij ook altijd zoveel moeite om te onthouden of de klok vooruit of achteruit moet? In het voorjaar gaat de klok vooruit. Graag gedaan he!

Foto:pexels.com