Mick van Zadelhoff is een vrijheidsstrever. Vorig jaar stopte hij met studeren. Nu reist hij over de wereld als digitale nomade, iemand die locatieonafhankelijk werkt. Van Zadelhoff startte ‘De Moderne Nomaden’, een online platform dat kennis deelt en trainingen aanbiedt aan mensen die dezelfde droom hebben als hij.

“Een jaar geleden besloot ik te gaan leven als digitale nomade. Ik zag mezelf niet werken op een kantoor. Ik was op zoek naar een vrijere manier van leven, zoals dat kan als digitale nomade. Een digitale nomade is iemand die locatieonafhankelijk zijn werk doet. Zo kan hij de wereld rondreizen en tegelijkertijd online geld verdienen.”

“Ik was op zoek naar een vrijere manier van leven”

“Ik pakte het heel simpel aan. Vanwege mijn achtergrond besloot ik mij te richten op online marketing. Daarom zocht ik klanten voor wie ik bijvoorbeeld digitale advertenties kon instellen of bloggen. Uiteindelijk koos ik voor de dj-branche en verzamelde daarom zo veel mogelijk e-mailadressen van Nederlandse dj’s. Ik stuurde hen een e-mail en haalde hieruit genoeg klanten om een maandinkomen te realiseren. Een website of zoiets had ik niet voor dit bedrijfje en die heb ik nog steeds niet. De klanten vind je door persoonlijk en ‘echt’ te zijn. Je moet laten zien wat je voor ze kan betekenen en dan maakt het ze ook niet uit of je reist of dat je werkt in Nederland.”

De juiste mindset

“Het lijkt een beetje lui, maar ik werk niet zo veel. Ik kwam erachter dat je helemaal niet zo veel hoeft te werken als je goed verdient. Ik heb daarentegen niet heel veel geld nodig, dus ik werk niet heel veel. Waar ik kom, bezoek ik dingen in de omgeving, maak ik muziek en ontmoet ik vooral mensen. Ik liep eerst heel erg aan tegen het combineren van werk en reizen. Het werk is namelijk vrij statisch en het moet nu eenmaal. Het reizen draait daarentegen om vrijheid. Dus hoe combineer je dat in je mindset? Die wordt twee kanten opgeduwd. Ik heb nu geleerd om het werk los te laten als ik reis en de reis los te laten als ik werk. Op dit moment deal ik daar vrij goed mee.”

“Het reizen draait om vrijheid”

Zoeken naar een droom

“Ik zeg altijd dat de dag geen middel is naar morgen, maar dat de dag er is om op zichzelf geleefd te worden. Als je van iedere dag kan genieten, kijk je wellicht minder ver naar de toekomst. De toekomst is voor mij wat wazig. Ik schrijf nu een boek over hoe je kunt ontsnappen uit het (maatschappelijke) systeem. Daarnaast organiseer ik trainingen voor mensen die ook willen leven als digitale nomade. Ik ben wel bezig met de toekomst, maar ik kan niet vertellen wat ik over vijf jaar doe.

Op het moment heb ik alleen doelen, maar niet echt een droom. Ik bedoel, ik kan een boek schrijven, maar dat ligt heel erg binnen handbereik. Je schrijft een boek, brengt het uit en that’s it. Zo kan je ook een training maken, mensen uitnodigen en de training geven. Het is allemaal makkelijk haalbaar, maar een echte droom moet ik nog zoeken. Eerst had ik als droom om veel te zien van de wereld, maar ik heb nu al veel gezien. Dat is denk ik zo mooi: als een droom uitkomt, dan kom je in een leegte terecht en zoek je gewoon weer naar iets nieuws.”

Zelf van plan om digitaal te gaan? Hieronder vind je Mick’s tips.