Het lijkt erop dat de majesteitsschenniswet wordt afgeschaft. De meerderheid van de Tweede Kamer vindt het ouderwets en ondemocratisch. Ook Gerard Aalders, historicus en republikein, is fel tegenstander van de ‘middeleeuwse’ wet. 

Foto: César

Donderdag kwam de Tweede Kamer bijeen om de majesteitsschenniswet te bespreken. De meerderheid, zoals eerder al voorspeld, wil af van de wet waarin staat dat het beledigen van het koningshuis grotere sancties (maximaal vijf jaar cel) oplevert dan het beledigen van een burger (maximaal twee jaar cel). Alleen de christelijke partijen CDA, CU en SGP zijn tegen het voorstel van D66.

“Ik snap niet waarom de koning een speciale behandeling zou verdienen. We leven in een democratie waarin de grondwet zegt dat iedereen gelijk is, dus ook de koning,” vertelt Aalders geïrriteerd. “Het is een wanproduct.”

Willy

Aalders vindt daarnaast dat de majesteitsschenniswet niet goed nageleefd wordt: “Ik ben groot fan van LuckyTV, maar in principe kunnen die Willy-filmpjes niet door de beugel als je deze wet volgt. Tegelijkertijd heeft vervolgen geen zin. Een aanklacht zorgt alleen maar voor meer media-aandacht en daarmee meer aandacht bij het publiek.”

De wet, die in 1881 in het leven is geroepen, is volgens Aalders niet meer van deze tijd: “Het was in die tijd een middel voor de machtshebber om critici en journalisten de mond te snoeren, zodat tegengeluid geen aandacht zou krijgen”, zegt Aalders verontwaardigd. “Sindsdien is die wet nooit consequent nageleefd. Op de meest willekeurige momenten wordt er iemand vervolgd vanwege een loze uitspraak.”